Vrijspraak voor premier van Thailand

De dit voorjaar aangetreden premier Thaksin Shinawatra van Thailand is vandaag vrijgesproken van corruptie.

Een meerderheid van acht van de vijftien rechters van het Thaise Constitutionele Hof meent dat de mateloos populaire premier zich niet schuldig heeft gemaakt aan het verheimelijken van zijn persoonlijke vermogen, toen hij in een vorig politiek leven een ministersfunctie vervulde. De nationale anti-corruptie commissie (NCCC) had Thaksin vorig jaar december aangeklaagd.

Rechter Kramol Thongthammachat lichtte het vonnis toe door te zeggen dat Thaksin niet opzettelijk een deel van zijn vermogen had verborgen. De premier hing een verbanning voor vijf jaar uit de politiek boven het hoofd. De voormalige telecom-tycoon won, aan het hoofd van een door hem opgerichte volkspartij, de parlementsverkiezingen in januari dit jaar met een nimmer vertoonde, absolute meerderheid. ,,De heer Thaksin is en blijft de minister-president'', vatte rechter Kramol de betekenis van het vonnis samen.

Thaise politici moeten de omvang van hun bezittingen opgeven als ze een politieke functie gaan bekleden en als ze deze vaarwel zeggen. Aan het verschil is te zien of een politicus zich heeft verrijkt. Aldus probeert de Thaise wet een einde te maken aan de verwevenheid van politieke en economische belangen onder politici, vaak voormalige ondernemers.

De opgave van Thaksin van 4 december 1997 deugde niet. ,,Maar'', zei hij afgelopen juni toen hij op de slotzitting van het vandaag afgeronde proces publiekelijk een verklaring aflegde, ,,het was een eerlijke vergissing.''

Thaksin – met een geschat vermogen van 1,2 miljard dollar een van de rijkste mannen van Thailand – gaf de schuld van de foute aangifte aan zijn assistenten die hem verkeerde papieren hadden laten tekenen. De premier heeft de schijn tegen zich. Onder anderen Thaksins chauffeur, bodyguard en huishoudster leiden nu zijn telecomconglomeraat Shinawatra. Althans op papier. Zij hebben voor een half miljard gulden aan aandelen in deze onderneming.