Vonnis Krstic: 46 jaar cel voor genocide Krstic krijgt 46 jaar wegens genocide

Het Joegoslavië-tribunaal heeft de Bosnisch-Servische generaal Radislav Krstic gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 46 jaar voor zijn aandeel in de genocide in Srebrenica.

Het is de eerste keer dat het Haagse VN-tribunaal iemand veroordeelt voor volkerenmoord. Het is ook het eerste vonnis in Europa wegens genocide sinds het misdrijf in 1948 werd omschreven.

Openbaar aanklager Mark Harmon had acht keer levenslang geëist tegen Krstic omdat hij direct betrokken was ,,bij de organisatie en uitvoering van de grootste massamoord in Europa sinds de Holocaust''. Gisteren typeerde Harmon de straf als ,,substantieel'' en openbaar aanklager Carla Del Ponte liet via haar voorlichter weten ,,zeer tevreden'' te zijn dat het tribunaal iemand heeft veroordeeld voor genocide. Krstic gaat in beroep tegen de uitspraak.

De 53-jarige Krstic was commandant van de Bosnisch-Servische eenheid die in juli 1995 de enclave Srebrenica in Oost-Bosnië veroverde, waar zo'n dertigduizend moslims bescherming hadden gezocht tegen het Servische geweld. Srebrenica was door de Verenigde Naties bestempeld als `veilig gebied' dat zou worden beschermd door Nederlandse VN-militairen. Na de verovering werden de moslims uit Srebrenica gedeporteerd, waarbij de mannen en jongens werden gescheiden van de vrouwen en kinderen. De vrouwen en kinderen vertrokken naar moslimgebied. De mannen en jongens zeven- tot achtduizend werden vermoord. ,,Etnische zuivering werd genocide'', vonniste tribunaal-rechter Almiro Rodrigues.

Srebrenica werd synoniem voor het conflict dat het voormalige Joegoslavië verwoestte, vindt de Portugese rechter. Srebrenica herinnert aan duizenden mensen die van alles zijn beroofd ,,zelfs van water en tijd om te ademen''. Srebrenica is ook ,,de naam voor een posttraumatisch syndroom'' van de vrouwen, kinderen en oude mensen die niet stierven en verder moeten leven in een ,,geamputeerd bestaan''.

Krstic is de hoogste Bosnisch-Servische militair die tot nu toe door het tribunaal is berecht. Onder leiding van Krstic is geprobeerd bewijzen van het bloedbad te vernietigen. In de maanden na de val van de enclave werden massagraven geopend, soldaten brachten lijken over naar andere graven, ver weg in de bossen en bergen van Oost-Bosnië. Door deze acties zal de exacte aantal slachtoffers nooit bekend worden, zo verwacht het tribunaal. ,,U hebt gekozen voor het kwaad'', aldus Rodrigues, die eerder toegaf dat Krstic waarschijnlijk niet het initiatief had genomen tot de moordpartijen, maar orders van zijn superieuren uitvoerde. Krstic zei eerder tegen het hof dat hij op de hoogte was van de moordpartijen, maar niet in staat ze te stoppen. Krstic werd eind 1998 gearresteerd. Hij heeft verklaard onschuldig te zijn aan alle aanklachten. De rechtszaak heeft vijftien maanden geduurd.

In Bosnië zijn gisteren drie moslim-generaals van het Bosnische leger gearresteerd, op verzoek van het VN-tribunaal. Zij zijn niet de eerste, wel de meest prominente moslims die op verdenking van oorlogsmisdaden tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995) zijn aangehouden.

hoofdartikelpagina 7