Strijd om overname Eircom voorbij

Miljardair Tony O'Reilly heeft zijn bod op het Ierse Eircom verhoogd tot 3,01 miljard euro (6,63 miljard gulden). Daarmee lijkt een einde te komen aan de al negen maanden durende biedingenstrijd om het telecombedrijf.

KPN, dat een belang heeft van 21 procent in Eircom, zal het verbeterde bod accepteren, zo heeft het vanochtend laten weten. Het bod van O'Reilly – 1,365 euro per aandeel – overtreft met 10 miljoen euro dat van zakenman Denis O'Brien, dat twee weken geleden werd uitgebracht.

Om in de race te blijven moet O'Brien binnen veertien dagen een bod uitbrengen van minimaal 1,5 euro per aandeel. Deze verplichting vloeit voort uit afspraken die O'Reilly met de aandeelhouders van Eircom heeft gemaakt in een eerder stadium van het overnamegevecht. Een woordvoerder van KPN acht het onwaarschijnlijk dat O'Brien zo'n hoog bod zal uitbrengen. O'Brien sloot vorige week tijdens een persconferentie niet uit dat hij een verbeterd bod van O'Reilly opnieuw zal overtreffen.

De raad van bestuur van Eircom adviseert zijn aandeelhouders om het bod van O'Reilly te accepteren. Het door schulden belaste KPN, dat ongeveer 463 miljoen aandelen van Eircom heeft, kan 632 miljoen euro verdienen als de overname doorgaat. De Ierse wetgeving schrijft voor dat een bod goedkeuring moet krijgen van meer dan 80 procent van de aandeelhouders. De werknemers, die middels een stichting 15 procent van het bedrijf bezitten, hebben zich tot nu toe achter O'Reilly geschaard.

O'Brien (43) en O'Reilly (65) zijn twee van de rijkste zakenmannen van Ierland. Eircom is aantrekkelijk omdat het weinig schulden heeft, in tegenstelling tot de meest Europese telecombedrijven. Het heeft 80 procent van de Ierse markt voor vaste telefonie in handen. De beurskoers van Eircom is dit jaar tot nu toe met 19 procent gestegen, terwijl de telecomindex van persbureau Bloomberg met 30 procent is gedaald.