Senator VS dreigt raketschild Bush te verhinderen

Een invloedrijk lid van de Amerikaanse Senaat heeft gisteren gezegd dat de Senaat zich mogelijk zal verzetten tegen het plan van president Bush om een raketschild te ontwikkelen.

In een vraaggesprek met de Engelse omroep BBC zei senator Joseph Biden, die aan het hoofd staat van de senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, dat de Senaat waarschijnlijk bereid is regering-Bush de voet dwars te zetten als ze er niet in slaagt de internationale gemeenschap van de noodzaak van een raketschild te overtuigen.

,,Ik heb goede hoop dat ik een meerderheid van mijn collega's kan overtuigen (...) dat het veel uitmaakt hoe de regering het raketschild doorzet en wat het doorzet'', zei Biden, een Democraat die als uiterst deskundig geldt op het gebied van buitenlands beleid. Zonder de steun van Biden, die wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke politici in de Senaat, zal Bush volgens waarnemers het raketschild niet van de grond krijgen.

Biden gaat volgende week met een delegatie naar Azië om het raketschild en het anti-raketverdrag, dat door de ontwikkeling van het raketschild in gevaar zou komen, te bespreken met China, Taiwan en Zuid-Korea. Hij zal daar onder andere met de Chinese president Jiang Zemin gaan praten. Volgens Biden is het van doorslaggevend belang dat de VS een goede verstandhouding met de landen in de regio hebben. Bush heeft echter gezegd dat hij zich niets van de mening van China en Rusland zal aantrekken.

Biden is van mening dat de Senaat Bush' plan moet tegenhouden als de onderhandelingen met Rusland vastlopen, als Amerika het niet eens wordt met zijn bondgenoten of als China ernstig bezwaar maakt tegen het raketschild. Blijft Bush bij in dat geval bij zijn standpunt dat hij een raketschild laat bouwen en zegt hij daarmee het anti-raketverdrag op, zei Biden, dan zorgt de Senaat dat Bush geen geld krijgt om het schild te ontwikkelen.

Biden zei echter dat Bush zijn gang kan gaan als de VS en Rusland het wel eens worden en als de regering-Bush toenadering blijft zoeken tot Noord-Korea en China.

De Democraat gaf overigens eind vorige maand al een verklaring uit waarin hij zei zich ,,ernstige zorgen'' te maken over de plannen van Bush: ,,Ik maak mij ernstige zorgen dat eenzijdige actie met het raketschild, en het opzeggen van een verdrag dat 30 jaar lang heeft geholpen de vrede te bewaren een gevaarlijke, nieuwe wapenwedloop zal ontketenen.'' Die verklaring van Biden is overigens na te lezen op de website van de Senaat.