Schorpioen

Op vakantie kom je vaak enge dieren tegen. Tenminste, dat overkomt Isabella Lanz. En zomerserie over bijtgrage en andere boze dieren.

Schorpioenen zijn spinachtige dieren met een enge staart. Die staat met een charmante krul omhoog maar bevat gevaarlijk gif. In Europa tref je kleine exemplaren van vijf centimeter. In Afrika kunnen ze wel vijftien centimeter lang worden. Toch, ook als je in je tent een kleintje aantreft is dat schrikken, al is het gif van de Europese soort niet krachtig genoeg om een mens te doden.

Dat is in Afrika wel anders. Daar zijn schorpioenen levensgevaarlijk en worden ze als slecht voorteken beschouwd. Ik toerde eens rond op een eiland voor de kust van Tunesië. Ik was uitgenodigd bij een bruiloft. Aan zo'n feest neemt het hele dorp deel, dat wil zeggen, de mannen. Die eten, drinken en dansen. De vrouwen zitten op de muur rondom de binnenplaats en kijken toe. Ik was te gast bij de muzikanten, trommelaars en fluitspelers, die het feest gingen opvrolijken. Op weg naar het bruidspaar gebeurde iets. Er klonk rumoer en mannen begon driftig met stenen te gooien. Naar een schorpioen. Op slag sloeg de uitgelaten stemming om: dit was een kwaad voorteken. Hoe de bruid op het slechte bericht reageerde, weet ik niet. Ze zat verstopt onder een berg kleren. De bruidegom kreeg ik evenmin te zien. Wel werd op het feest geld voor het paar opgehaald en uitbundig gedanst.

Om de feestvreugde niet te bederven heb ik maar niet verteld dat ik ook een schorpioen ben, althans mijn sterrenbeeld.

Kwam jij ook enge dieren tegen op vakantie? Schrijf erover of teken erover. Stuur aan NRC Kinderpagina, Postbus 3372, 1001 AD Amsterdam. Zet ENG op enveloppe, en altijd naam, leeftijd en adres op je brief.

    • Isabella Lanz