Proef afkicken onder narcose verlengd

Het experiment waarbij verslaafden aan heroïne onder narcose afkicken kan met een jaar worden verlengd. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid na een verzoek van hulpverleners.

Volgens de woordvoerder kan het experiment worden verlengd tot einde 2002. Aan het einde van volgend jaar is ook het onderzoek naar de ervaringen met deze behandeling gereed. Op die manier wordt voorkomen dat in de tussentijd de opgedane expertise verdwijnt die weer zou moeten worden opgebouwd als de uitkomst positief is.

De woordvoerder van minister Borst zegt dat dit het antwoord wordt op het verzoek van het centrum voor verslavingszorg Novadic. Dit centrum had gevraagd langer door te mogen gaan om het bij de proef betrokken personeel aan te kunnen houden, tot over deze aanpak wordt beslist.

Volgens Novadic, dat het experiment in vier behandelcentra coördineert, zijn de eerste resultaten met de behandeling zodanig positief dat het te verwachten is dat tot definitieve invoering ervan wordt besloten.

Het huidige experiment zou volgens het oorspronkelijke plan aan het einde van dit jaar worden beëindigd. De evaluatie vindt pas eind 2002 plaats, omdat moet worden bekeken of de verslaafden naar verloop van tijd terugvallen in hun oude gewoonte.

Borst moet overigens nog beslissen of het experiment ook daadwerkelijk wordt verlengd en in welke vorm dat straks gebeurt. Haar woordvoerder verwacht echter dat zij na terugkeer van haar vakantie de opvattingen van haar ambtenaren over dit omnderwerp deelt.

Ook moet de minister nog een beslissing nemen over de financiering hiervan. Tot dusver is 3,5 miljoen gulden voor het experiment uitgetrokken. De behandeling van een verslaafde kost bij het experiment ongeveer 15.000 gulden.

Aan het huidige experiment doen in totaal 280 verslaafden mee. De proef wordt in vier verslavingsinstellingen uitgevoerd. De helft van de groep kreeg het middel naltrexon, dat heroïne in zeer korte tijd uit het lichaam verdrijft, onder lichte narcose in vier uur ingespoten.

Een tweede groep verslaafden kreeg de stof geleidelijker en zonder verdoving toegediend. Er wordt onderzocht of de toegediende narcose noodzakelijk is om de zware ontwenningsverschijnselen te ondervangen.

De nabehandeling van een afgekickte verslaafde duurt circa tien maanden. In deze periode slikken zij ook naltrexon, dat de behoefte aan verdovende middelen moet wegnemen.