Politiecommandanten weg om rellen Genua

Drie topfunctionarissen van de Italiaanse politie zijn gisteravond door minister van Binnenlandse Zaken Claudio Scajola van hun functie ontheven wegens het harde en brute optreden van de politie tijdens de G-8 top twee weken geleden in Genua.

In een schriftelijke verklaring verwees de bewindsman naar het rapport dat drie inspecteurs hebben opgesteld. Hieruit blijkt ,,dat er fouten zijn gemaakt in de commandoketen. Dientengevolge hebben de mensen aan de top van deze keten andere taken gekregen.''

Overgeplaatst zijn Ansoino Andreassi, vice-commandant van de Italiaanse politie en eerst-verantwoordelijke voor de beveiliging tijdens de G-8; Arnaldo La Barbera, commandant van de antiterreureenheid van de politie; en Francesco Colucci, de politiecommandant van Genua. Het is ongebruikelijk in Italië dat leidinggevenden uit hoofde van hun functie verantwoordelijk worden gehouden voor fouten van ondergeschikten.

Verwacht wordt dat er op korte termijn ook maatregelen worden genomen tegen agenten die zich persoonlijk schuldig hebben gemaakt aan mishandeling van arrestanten of onnodig hard optreden tegen betogers, en tegen commandanten van politie-eenheden die buiten hun boekje zijn gegaan.

De reacties op het besluit zijn gemengd. Voorkomen moet worden dat de drie als zondebok worden gebruikt en dat daarna de zaak in het vergeetboek komt, schrijven La Stampa, Corriere en Repubblica. De drie kranten zetten vraagtekens bij het einddoel van Scajola. Andreassi en Barbera zijn naaste medewerkers van politiechef Gianni De Gennaro. Mogelijk gebruikt Scajola de commotie over het politieoptreden om De Gennaro onder druk te zetten ook af te treden. Deze heeft binnen de rechtse regeringscoalitie een groot aantal vijanden.