Peru vraagt om aanhouding van Alberto Fujimori

Een rechter in Peru heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-president Alberto Fujimori, die vorig jaar naar Japan vluchtte en in zelfgekozen ballingschap in Tokio zit. De rechter, Jose Luis Lecaros, noemde Fujimori een ,,afwezige crimineel'' omdat hij weigert gehoor te geven aan oproepen van de Peruaanse justitie.

Het arrestatiebevel stelt Japan voor het dilemma of het Fujimori, die van Japanse afkomst is, zal uitleveren. De van corruptie verdachte oud-president verklaarde na zijn vlucht naar Tokio dat hij de Japanse nationaliteit heeft. Die beschermt hem waarschijnlijk tegen uitlevering. Tussen Peru en Japan bestaat geen uitleveringsverdrag en Japan levert over het algemeen geen staatsburgers uit.

Tokio heeft eerder gezegd dat het niet van plan is Fujimori terug te sturen. Vandaag zei een Japanse functionaris dat Japan ,,in overeenstemming met de wet'' op het Peruaanse arrestatieverzoek zal reageren. Gevraagd of dit betekent dat Japan Fujimori niet zal uitleveren omdat hij Japans ingezetene is, antwoordde de man: ,,Dat is in algemene termen de betekenis.''

Fujimori ging vorig jaar voor een handelstop naar Azië temidden van een corruptieschandaal in eigen land dat was losgebarsten na het uitlekken van een videoband waarop te zien was hoe zijn rechterhand en chef van de inlichtingendienst, Vladimiro Montesinos, een parlementslid omkocht. Tijdens zijn reis maakte Fujimori een onverwachte tussenstop in Japan. Per fax stuurde hij vervolgens zijn ontslagbrief naar Lima. Het parlement weigerde dit te aanvaarden en verklaarde Fujimori ,,moreel ongeschikt'' als president.

Rechter Lecaros zei dat hij bij Japan zou aandringen op uitlevering. Onder de Peruaanse wet kan een verdachte niet bij verstek veroordeeld worden. Het arrestatiebevel is doorgegeven aan de Peruaanse politie en aan de internationale opsporingsdienst Interpol. Fujimori is formeel alleen plichtsverzaking ten laste gelegd, een vergrijp waarop maximaal twee jaar gevangenschap staat. De openbaar aanklager van Peru houdt de oud-president verantwoordelijk voor een moordpartij in 1993 door een militair doodseskader, maar die beschuldiging wacht nog op goedkeuring van het Congres.

De minister van Buitenlandse Zaken, Diego Garcia Sayan, zei dat Peru juridisch gezien een betere kans maakt om Fujimori uitgeleverd te krijgen als ook dit soort zaken opgestart worden. De regering beraadt zich op de te volgen strategie. ,,We zijn er erg hard mee bezig maar het publiek moet niet onmiddellijk resultaat verwachten'', zei hij.

Fujimori heeft vanuit Tokio een eigen website gelanceerd (www.fujimorialberto.com) waarop hij zijn prestaties van de afgelopen tien jaar nog eens op een rij zet. Over het arrestatiebevel zegt hij vooralsnog niets.