Partner KPN onder druk met `i-mode'

De Japanse KPN-partner NTT Docomo, die als eerste telecombedrijf ter wereld geavanceerde mobiele telefonie in praktijk bracht, ondervindt steeds meer concurrentie in eigen land. Japanse analisten vinden de telecompionier als investering niet langer de topkeuze in de sector, blijkt uit een telefonische rondgang.

Docomo's i-mode, een in eigen huis ontworpen mobiel belsysteem, is sinds de introductie in feruari 1999 ongekend populair, met inmiddels 25 miljoen gebruikers. Gebruikers kunnen met i-mode behalve gewoon telefoneren, ook geluidjes en plaatjes naar elkaar verzenden. Met het toestel kan verbinding worden gemaakt met speciaal ontworpen websites op internet. De `i' in i-mode staat voor information.

Docomo wil later dit jaar een nieuwer systeem introduceren, FOMA genoemd, waarmee korte filmpjes op de mobiele telefoon kunnen worden bekeken. Ook wordt videotelefonie mogelijk, waarbij de gebruikers elkaar zien. FOMA (Freedom of Mobile multimedia Acces) presteert tot nu toe echter niet beter dan concurrerende systemen, zoals PHS (Personal Handyphone System). Docomo heeft met i-mode 57 procent van de Japanse markt voor mobiele telefonie in handen, maar analisten betwijfelen of het dat succes kan herhalen met FOMA.

Met PHS kan informatie met grotere snelheden worden gezonden of ontvangen dan met FOMA, wat van grote invloed is op de kwaliteit van de bewegende beelden die op het telefoonschermpje verschijnen. Het PHS-systeem heeft een marktaandeel van meer dan 10 procent.

PHS-aanbieder KDDI, de grootste concurrent van Docomo, toonde vorige maand tijdens een technologiebeurs in Japan hoe een film in goede kwaliliteit draadloos is te ontvangen en te bekijken. Tijdens diezelfde beurs slaagde Docomo er niet in om goedwerkende FOMA-toestellen te laten zien. Docomo houdt op dit moment een proef met FOMA. De introductie van het geavanceerde telecomsysteem is dit jaar al een aantal keren uitgesteld.

KDDI is in Europa een minder bekend bedrijf, omdat het zich vooral op Azië richt. NTT Docomo heeft het afgelopen jaar allianties gesloten in de Verenigde Staten en Europa. KPN en Docomo willen i-mode aan het eind van dit jaar in Europa introduceren.

I-mode moet de winstmaker worden van KPN, dat op dit moment onder een enorme schuldenlast gebukt gaat. KPN gaf vorig jaar in Nederland, België, Groot-Brittannië en Duitsland miljarden uit aan vergunningen voor het gebruik van bepaalde radiofrequenties, die geavanceerde mobiele telefonie mogelijk maken.

hypepagina 10