Parachutisten feesten in stijl

Honderd arrestaties, tientallen gebroken neuzen, blauwe ogen, snij- en glaswonden: de Dag van de Parachutisten is gisteren weer in stijl gevierd. Relatief rustig, vindt de politie.

Moskou was goed voorbereid: 1200 extra agenten, 750 militairen, drie medische brigades. Geen overbodige luxe, want in voorgaande jaren werden Gorki Park en de mondaine winkelboulevard Tverskaja grondig verbouwd. Het motto van de Russische paratroopers luidt 'niemand behalve wij'.

Ze vochten veel, ze boekten de zwaarste verliezen in Afghanistan en Tsjetsjenië. Het waren paratroopers die in 1991 Jeltsin verdedigden, het waren paratroopers die in 1999 voor de neus van de NAVO het vliegveld van Priština veroverden. De besten, de hardsten, zo zien ze zichzelf.

Op 2 augustus wordt het volk geacht zijn dankbaarheid te tonen, maar de blauwe baretten voelen zich al snel miskend. In de ochtend blijft het nog bij vreedzaam drinken, vochtige omhelzingen en gezang: `in de mist der sterren verdwijnt het vliegtuig'. Maar elke Moskoviet weet dat de stemming snel kan omslaan en dat men bepaalde plaatsen maar beter kan mijden. De Komsomolskaja Pravda tracteerde de lezer op een kaart met zwarte, grijze en lichtgrijze stippen. Zwart: extreem gevaarlijk. Grijs: zeer gevaarlijk. Lichtgrijs: gevaarlijk.

Rond een uur of vier blijkt Gorki Park een slagveld. Kluitjes jonge agenten kijken stuurs naar de para's die naakt in de fonteinen poedelen, met flessen gooien of uitgeteld op het glas liggen. ,,Het valt mee'', zegt een ervaren agent. ,,Nog geen vrouw verkracht, en maar enkele gewonden, waaronder een para die wilde weten wat harder was: zijn hoofd of de fles.''

,,Kom op jongens, naar het centrum'', roept een jonge para rond half vijf. En daar gaan ze, richting metro. De spreekkoren `luchtmacht, luchtmacht', maken dan al plaats voor onheilspellender leuzen: ,,We gaan de doezji koud maken'' – doezji staat zowel voor Afghaan als geest. Dat was in voorgaande jaren het sein om Kaukasische marktkooplui in elkaar te slaan. En ja, op de Liptskaja straat komt het later tot een veldslag tussen blauwe baretten en Azeri. Als de politie de partijen scheidt, blijven drie gewonde paratroopers achter; 1-0 voor de meloenverkopers. ,,Ze vielen voor het vaderland', kopt Kommersant vandaag.