Ontwerpster kostuums Lute verongelukt

Bij een motorongeluk in Frankrijk is zaterdag kostuumontwerpster Tessa Lute (50) om het leven gekomen. Lute ontwierp kostuums voor toneelstukken van regisseurs als Gerardjan Rijnders, Ivo van Hove, Pierre Audi, Koos Terpstra en Guy Cassiers.

Haar werk kenmerkte zich door een bonte sample-stijl waarvoor ze op straat, in (tweedehands) winkels en in de kostuumopslagplaatsen gevonden spullen op gedurfde maar vanzelfsprekende wijze mengde met klassiek met modern, zwerversvodden met baljurken. Ze ontwierp de kelding niet van tevoren, maar stelde ze tijdens het ontstaan van het toneelstuk samen.

Voor Corneille's Zinsbegoocheling van Toneelgroep Amsterdam maakte ze weelderige romantische jurken met eigentijdse accenten. Voor Le Cid combineerde ze sportieve straatkleding en ouderwetse hofkostuums van kant en zwarte tule.

Voor Brechts Driestuiversopera van het Noord Nederlands Toneel ontwierp ze onder meer een jurk bestaande uit tientallen bustehouders. Voor Bernhard, het afscheidsstuk van actrice Sigrid Koetse, maakte ze tientallen hoedjes, gemaakt van bijvoorbeeld vuilnisbakdeksels, halve wereldbollen, en lampenkappen.