Olieverlies en lager Unilever op stille beurs

Lichte verliezen kenmerkten vanmorgen het koersverloop op de Europese effectenbeurzen, en het Damrak was geen uitzondering. Tegen het middaguur noteerde de AEX-index een verlies van 2,23 punten op 547,69 punten. Het verlies werd vooral veroorzaakt door zwaargewicht Koninklijke Olie. Hoewel het concern gisteren een recordwinst publiceerde over het tweede kwartaal overheerste bij beleggers een lichte teleurstelling. Het aandeel, dat gisteren al flink terrein prijsgaf, moest vanmorgen nog eens 2,6 procent terug naar 62,69 euro. Een zelfde lot trof Unilever vanmorgen, dat met een winst van 0,84 eurocent per aandeel de verwachting van 0,81 eurocent overtrof, maar toch 1,5 procent daalde tot 67 euro. Winstnemingen waren een verklaring, maar op de beurs heerste ook de verwachting dat technologie-aandelen een koersherstel te wachten staat, waardoor het animo voor `oude' aandelen minder groot was. De aanstaande tech-rally was op het Damrak vanmorgen niet overtuigend te zien: Philips verloor 3,2 procent, ASML 1,37 procent en enkel in de telecomhoek waren er lichte winsten. KPN kon bijvoorbeeld 2,3 procent vooruit naar 5,80 euro. Hardnekkige geruchten dat de Amerikaanse technologiereus Cisco op het punt staat een nieuwe winstwaarschuwing te geven, hield beleggers overal in Europa aan de kant.

De handel was al licht vanmorgen, omdat beleggers wachtten op de maandelijkse werkgelegenheidscijfers uit de VS, die vanmiddag werden gepubliceerd. Met een dergelijk gewichtig cijfer in aantocht, nam niemand riskante posities in.

De kleinere technofondsen moesten overwegend terrein prijsgeven. De financiële situatie bij ict'er KSI blijkt zich negatief te ontwikkelen. Het bedrijf kampt zelfs met een negatief eigen vermogen. Hoewel Multihouse belangstelling heeft, zakte het fondsje daarop met 15 eurocent terug naar 1,16 euro. Softwarehuis CMG daalde vanmorgen met ruim 4 procent, maar Unit $ kon weer een winst van 6,4 procent bijschrijven op 14,20 euro.

Positieve uitspraken van Intel-topman Barrett over een herstel van de computermarkt later dit jaar hadden op het Damrak, in tegenstelling tot eerder op Wall Street, geen effect. In New York sloot de Nasdaq-index 0,9 procent hoger op 2087 punten.

Ook in de rest van Europa waren er lichte verliezen op de beurzen. In Londen zakte de FTSE-index met 0,9 procent tot 5.535 punten. Daarmee werd het positieve effect van de Britse renteverlaging gisteren, met 0,25 procentpunt tot 5 procent, weer tenietgedaan. Zwaartse daler was farmareus GlaxoSmithKline, met 2,1 procent. Beleggers zijn nerveus over een onderzoek in de VS naar het diabetesmedicijn Avandia.

In Frankfurt was chipmaker Infineon de belangrijkste daler, met 3,5 procent. De DAX-index moest met nog geen 0,1 procent terug, tot 5.776 punten. Geruchten dat Siemens bovenop de 10.000 aangekondigde ontslagen er nog eens 5.000 overweegt, zetten de koers van het concern onder druk, met een daling van 2,5 procent als gevolg. Parijs liet eveneens een lichte daling zien, met een verlies voor de CAC-index van 0,4 procent op 5.067 punten.

De euro bleef vanmorgen nipt boven de 0,88 dollar en wist daarmee het herstel te consolideren van een aanvankelijke koersval gisteren nadat de Europese Centrale Bank de rente onveranderd liet.