Nieuwe versies van `Floris'

De tv-serie Floris uit 1969 krijgt een nieuwe versie: eerst een bioscoopfilm en daarna een vervolgserie op de televisie. Johan Nijenhuis, die dit voorjaar een miljoen bezoekers trok met zijn debuutfilm Costa!, wordt de regisseur. Gerard Soeteman, die ook de originele serie schreef, werkt aan nieuwe scripts. De opnamen beginnen waarschijnlijk volgende zomer.

Over de nieuwe rolbezetting staat nog niets vast, hoewel intussen de namen van Anthonie Kamerling en Daan Schuurmans de ronde doen als mogelijke opvolgers van Rutger Hauer. De rol van Floris' kompaan Sindala, destijds gespeeld door Jos Bergman die later kunstschilder werd, wordt nu wellicht een vrouwenrol. ,,Dat geeft meer mogelijkheden,'' aldus Soeteman. Het kost hem, zegt hij, geen moeite zich weer te verplaatsen in zijn schepping van toen: ,,Ik ben een kind, en dat ben ik altijd gebleven. Ik kijk nog steeds met dezelfde ogen de wereld in. En over Floris ben ik al meer dan dertig jaar enthousiast.''

De twaalf oude Floris-afleveringen, in zwartwit, werden begin juli herhaald in de dagelijkse ochtendzendtijd van Z@ppelin, het kinderprogramma van de publieke omroep. Gemiddeld keken toen 95.000 mensen, van wie de helft jonger was dan twaalf jaar. `Op veler verzoek' is de serie vanaf 16 augustus opnieuw te zien, 's morgens om 9 uur op Nederland 3. Eerder zijn alle ridderavonturen, geregisseerd door Paul Verhoeven, al uitgebracht op vier videobanden; daarvan heeft het winkelbedrijf Blokker inmiddels zo'n 100.000 exemplaren verkocht.

Ook anno 1969 was Floris in veel opzichten een opmerkelijke serie. De NOS had er zes ton voor uitgetrokken, maar uiteindelijk kostte de productie twee miljoen gulden. Een vervolg kon niet meer worden gemaakt, wegens tegenwerking van de andere omroepen; zij vonden dat de NOS zich te expansief ging gedragen en niet was opgericht om jeugdseries te maken.

Floris was een initiatief van NOS-directeur Carel Enkelaar, naar het voorbeeld van ridderseries op de Vlaamse en Franse televisie. Aanvankelijk vroeg men Miep Diekmann en An Rutgers van der Loeff Basenau om scripts te schrijven; pas toen dat mislukte, kreeg de debuterende Gerard Soeteman zijn kans. De regie werd opgedragen aan Paul Verhoeven, omdat hij in een promotiefilm voor het korps mariniers zijn talent voor vechtscènes had bewezen. En de eveneens onbekende Rutger Hauer (25) kwam pas in beeld, nadat de eerste keus (Carol van Herwijnen) zich moest afmelden wegens toneelverplichtingen.

Vorig jaar werd al bekend, dat producent Joop van den Ende plannen had voor een nieuwe Floris. ,,Op zijn verzoek ben ik er toen weer aan begonnen,'' zegt Soeteman. ,,Dat viel me des te lichter, omdat ik destijds bij de NOS nog een aantal afleveringen heb geschreven die nooit meer zijn verfilmd. Daarna trok Van den Ende zich terug uit het tv-bedrijf en is de zaak op de lange baan geschoven. Maar nu is het idee opgepakt door Johan Nijenhuis, die tot voor kort bij Van den Ende werkte en voor zichzelf is begonnen. Het ziet er uiterst serieus uit.''

    • Henk van Gelder