New Orleans

Films die in New Orleans spelen hebben steevast een broeierige sfeer. Bij de muziek uit die stad is hetzelfde aan de hand, maar daar geldt nog een constante. ,,New Orleans music is where you find a skip in the beat'', heet het in het boekje bij de compilatie Saturday Night Fish Fry, de opvolger van het fraaie New Orleans Funk.

Beide platen bevatten funk, soul en rhythm and blues uit de stad die ons eerder al de jazz schonk. Hier valt met wat fantasie de kleurrijke geschiedenis van deze havenstad terug te horen, vooral de Afrikaanse invloeden die via Haïti de stad binnenkwamen en die in de muziek hun sporen nalieten. Dezelfde gesyncopeerde `second line' (het typerende ritme van de al even karakteristieke `marching bands') die de jazz hielp ontstaan, stond aan de basis van de funk, die er vanaf de vroege jaren zestig ging bloeien - parallel aan het pionierswerk van James Brown.

De kenners van het Soul Jazz-label verzamelden opnieuw fraaie, steevast polyritmische staaltjes van deze ontwikkeling, van de pure soul van Irma Thomas tot de gortdroge funk van The Meters en van het betere stampwerk van Lee Dorsey en Smokie Johnson tot de psychedelische aanpak van Dr. John. Naast zulke bekende namen staan er ook minder grote, maar op zijn tijd net zulke briljante artiesten op, zoals zangeres Inell Young in het ongemeen stuwende The Next Ball Game. Allen Toussaint, de grote man uit het New Orleans van de hier geportretteerde jaren zestig en zeventig, is present als componist en producer van verscheidene juweeltjes.

Diverse artiesten: Saturday Night Fish Fry (Soul Jazz Records SJR CD53) distr. Munich.

    • Jacob Haagsma