Minder woonhypotheken

Het aantal afgesloten woninghypotheken is in het tweede kwartaal van dit jaar met 4 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De terugloop naar 120.000 nieuwe hypotheken is volgens het CBS het gevolg van de verminderde groei van het aantal verkochte woningen.

Ook sluiten minder mensen hun bestaande hypotheek opnieuw af tegen nieuwe voorwaarden.

De rente van de nieuw ingeschreven woninghypotheken is licht gedaald naar 5,9 procent. Deze daling is een gevolg van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De afgelopen maanden hebben centrale banken renteverlagingen doorgevoerd. In Engeland hadden vier renteverlagingen plaats, in de VS zes en de Europese Centrale Bank voerde één renteverlaging door. Het gemiddelde bedrag van een nieuwe hypotheek steeg het tweede kwartaal met 12 procent tot 328.000 gulden.