Komkommer

KPN-topman Paul Smits maakt er dagtaak van om zijn werknemers gerust te stellen. Hij belt, als het moet, dagelijks met de voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad, zo lezen we in bedrijfsblad KPN Nu. In datzelfde blad schrijft Smits zijn vaste column. Deze week spreekt hij daarin woorden die de KPN-werknemer (wederom) een vredige nachtrust moeten bezorgen.

Nederland, begint de bestuursvoorzitter, wordt – zoals elke zomer – overspoeld door komkommernieuws. ,,Gebeurtenissen waar gewoonlijk zelfs de huis-aan-huis bladen geen nieuwsberichten aan wijden, worden opgeblazen tot breaking news.'' Oud nieuws van een jaar eerder wordt opgewarmd. Smits heeft deze zomer UFO's, graancirkels en het monster van Lochness voorbij zien komen.

En natuurlijk KPN. Smits zegt (nog net) niet dat de financiële malaise rondom zijn bedrijf en de fusiebesprekingen met Belgacom ook onder de categorie `komkommer' vallen. ,,De berichtgeving over ons bedrijf is van een andere orde'', vindt Smits. Maar na de eerdere uitwijdingen is de suggestie gewekt: er bestaat een verband tussen graancirkels en de kritische berichtgeving rondom KPN.

Smits bestrijdt in zijn column dat de balans van KPN voor een belangrijk deel uit lucht bestaat: bezittingen van KPN zouden volgens critici op de balans een te hoge waarde hebben gekregen. KPN, schrijft Smits, heeft de boeken er op na geslagen en is tot de conclusie gekomen dat er ,,geen ernstige onjuistheden'' in het jaarverslag staan. U kunt rustig gaan slapen, er vallen bij ons gegarandeerd geen lijken uit de kast.

Maar ,,het is waar'', beaamt Smits, ,,dat er verschillende regels zijn (``accounting principles'') en dat sommige deskundigen er zo hun eigen opvattingen op na houden.'' Ook wat graancirkels betreft.

    • Stéphane Alonso