Jegorova geschorst, geen boycot

Olga Jegorova mag niet meedoen aan de WK atletiek, die vannacht in Edmonton beginnen. De Russische loopster krijgt pas over drie dagen de uitslag van haar dopingtest en is in afwachting daarvan voorlopig geschorst door de internationale atletiekfederatie IAAF.

Jegorova werd 6 juli bij de Golden-Leaguewedstrijd in Parijs betrapt op EPO. Een tweede urine-onderzoek (het zogenoemde B-monster) moet de eerste uitslag bevestigen om haar te kunnen straffen. Afgelopen woensdag had de uitslag van het B-monster moeten komen, maar het laboratorium in Parijs bleef in gebreke, omdat `technische problemen' waren gerezen bij de controle ervan.

Nu blijkt dat een herhaling van die tweede test minstens drie dagen in beslag zal nemen, zodat de uitslag pas bekend kan worden gemaakt als de WK in Edmonton zijn begonnen. Om die reden heeft de IAAF besloten Jegorova te schorsen voor de wereldtitelstrijd.

De IAAF wendt door deze maatregel de dreiging van een rel af. De Roemeense Gabriela Szabo verklaarde woensdag namelijk onder geen beding tegen Jegorova te zullen lopen. Zij zou de titelstrijd boycotten als de EPO-loopster startgerechtigd zou zijn geweest. Bovendien had Szabo andere atleten opgeroepen haar actie te steunen.

De IAAF heeft de bevoegdheid om een atleet op basis van een positieve uitslag van de eerste urine-analyse tijdelijk te schorsen. Van die regel heeft zij in dit geval dankbaar gebruik gemaakt. Het is niet bekend of Jegorova tegen haar straf in beroep gaat.