Importeur naar de rechter

Een importeur van kalveren uit het Brabantse Sprang-Capelle heeft een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie van Landbouw. De man, H. Rijken, meent in maart ten onrechte door minister Brinkhorst (Landbouw) te zijn beschuldigd van het importeren van het mond- en klauwzeervirus in Nederland. Ook zou hij de route, waarlangs een aantal kalveren uit Ierland via Frankrijk naar Nederland kwam, hebben geheimgehouden.

Rijken stelt dat hij nog voor het kalverentransport in Nederland arriveerde via zijn vrouw contact heeft opgenomen met de veterinaire autoriteiten om zich ervan te vergewissen dat hij de kalveren zonder problemen het land in kon brengen. Naar zijn zeggen werd hem toen verzekerd dat hij dat kon doen, omdat er in Ierland op dat moment geen mond- en klauwzeer heerste.

Uit veterinair onderzoek bleek overigens naderhand dat de Ierse kalveren die zich in het gewraakte transport bevonden niet besmet waren geweest met het virus.