Handelwijze Ajax is volgens VVCS `afkeurenswaardig'

Spelers kunnen tegenwoordig hun contract niet meer normaal uitdienen. Die conclusie trekt de VVCS, de vakbond van de voetballers, uit de affaire rond Ajax-spits Arveladze. Het contract van de Georgiër loopt na het komende seizoen af. Onderhandelingen over verlenging van het contract tussen Ajax en Arveladze zijn vastgelopen. Dat betekent dat de aanvaller volgend jaar transfervrij mag vertrekken.

Coach Adriaanse verklaarde gisteren tijdens de open dag van Ajax dat het bestuur hem heeft opgedragen Arveladze voorlopig niet meer op te stellen. De trainer zei dat te betreuren, maar wel het besluit van de clubleiding te begrijpen. ,,Maar als mens en als voetballer heb ik Arveladze er natuurlijk bijzonder graag bij.''

,,Een vreemde zaak'', reageerde voorzitter van de VVCS, Th. van Seggelen. ,,Het is natuurlijk niet de eerste keer dat spelers op deze wijze onder druk worden gezet. Ik vind het in elk geval eerlijk dat Ajax er rond voor uitkomt. De meeste clubs spelen een spelletje.''

De handelswijze vindt hij ,,afkeurenswaardig''. Van Seggelen: ,,Kennelijk hebben de clubs zich nog niet neergelegd bij het Bosman-arrest. De commercie is van groter belang dan de sport. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Ik ben ook benieuwd wat de Europese Commissie hiervan vindt.''

Juridische stappen zijn volgens Van Seggelen niet aan de orde. ,,Een speler heeft het recht mee te mogen trainen bij de A-selectie. Het recht om te worden opgesteld kan hij nooit afdwingen. Het enige wat ik kan adviseren: heb geduld.''

Juventus bediende zich van dezelfde praktijken bij Edwin van der Sar, beweerde Van Seggelen. De doelman, met nog een lopend contract, was overbodig. Daarmee dwong Juventus af dat hij nadrukkelijk op zoek ging naar een andere club. Dat werd Fulham.

,,Connolly bleef gewoon zitten en deed wat Feyenoord hem opdroeg'', aldus Van Seggelen. ,,Aan het einde van het jaar kon hij uiteindelijk transfervrij vertrekken. Ik denk dat zijn zaakwaarnemer het slim heeft gespeeld.''

Ajax beschouwt de situatie niet als uitzichtloos. Directeur A. van Eijden: ,,We zijn nog in gesprek. Ik hoop dat we er uit komen.'' Hij gaf toe dat vraag en aanbod ,,behoorlijk ver'' uit elkaar liggen.