Haarhuis gaat door als speler in de Davis Cup

Tennisser Paul Haarhuis gaat nog een jaar door als speler van het Nederlands Daviscupteam. Dat betekent dat Tjerk Bogtstra vrijwel zeker ook volgend seizoen aanblijft als coach van de ploeg.

Bogtstra, die dit seizoen op verzoek van de spelers Michiel Schapers opvolgde, praat in de loop van de volgende week over een nieuwe verbintenis met de KNLTB. ,,Het ligt in de lijn der verwachting dat we er uitkomen. Desondanks is nog niets helemaal definitief'', zei de coach, die dit seizoen het Nederlands team naar de halve finale van het Daviscuptoernooi leidde.

Het lag aanvankelijk in de planning dat Haarhuis na dit seizoen de rol van Bogtstra zou overnemen. Bogtstra was aangesteld als interim-coach. In de praktijk bleek tegen Spanje en Duitsland dat de huidige rolverdeling uiterst succesvol was.

De coach gaf aan Haarhuis te kennen wel op de huidige basis door te willen gaan. Bogtstra: ,,Ik heb tegen Paul gezegd dat zowel de spelers als ik heel graag zouden zien dat hij nog een jaartje verder zou gaan. De keuze was uiteindelijk aan hemzelf. Ik wilde alleen duidelijkheid voor de US Open. Zodat we ons na dat toernooi in alle rust kunnen voorbereiden op de halve finale tegen Frankrijk.''

Wat precies voortkomt uit de naderende gesprekken tussen Bogtstra en de bond is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn meerdere opties. ,,Bijvoorbeeld over de lengte van het contract moet worden gepraat'', zegt de coach. ,,Op zich is één jaar logisch. Misschien dat Haarhuis en ik straks een duo gaan vormen, ook dat is mogelijk.''

Hoewel Haarhuis nog maar weinig toernooien speelt, vormt hij samen met Sjeng Schalken nog steeds een sterk dubbel. Voorafgaande aan de ontmoeting met Frankrijk, eind september in Rotterdam, doet hij mee aan de Open Amerikaanse kampioenschappen in New York.