Generaals van leger Bosnië aangehouden

In Bosnië zijn gisteren, op verzoek van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië, drie moslim-generaals gearresteerd; ze zullen aan het tribunaal worden uitgeleverd.

De generaals werd opgepakt door Bosnische agenten in burger. De commandant van het Bosnische leger, generaal Atif Dudakovic, omschreef de operatie als ,,delicaat en pijnlijk''.

De drie generaals, van wie er twee gepensioneerd waren, kwamen voor op een geheime lijst met verdachten die onlangs blijkens een mededeling van hoofdaanklager Carla Del Ponte door het tribunaal naar de autoriteiten in Sarajevo is gestuurd. Details over de aanklacht tegen het drietal zijn noch in Sarajevo, noch in Den Haag bekendgemaakt. De Bosnische regering liet alleen weten dat de drie worden vervolgd op grond van hun commando-verantwoordelijkheid tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995) – hetgeen betekent dat ze verantwoordelijk worden gesteld voor oorlogsmisdaden van ondergeschikten.

De aangehouden generaals zijn Mehmed Alagic en Enver Hadzihasanovic – beiden gepensioneerd – en brigade-generaal Amir Kubura. Tegen Alagic, die in de oorlog commandant was van het Zevende Legerkorps, werd in Bosnië al een proces vorbereid wegens corruptie. Hadzihasanovic was commandant van het Derde Legerkorps. In de oorlog was hij ook kort stafchef van het leger van de moslims.

Hij was onlangs nog in Den Haag, als laatste getuige in het gisteren afgesloten proces tegen de Bosnsich-Servische generaal Krstic. Kubura leidde de Zevende Moslimbrigade.

Het is niet voor het eerst dat op last van het tribunaal Bosnische moslims worden opgepakt wegens oorlogsmisdaden, maar de drie generaals zijn wel de hooggeplaatste. In 1996 werden drie moslims aangeklaagd wegens misdrijven in een gevangenkamp waar Serviërs werden vermoord en gefolterd. Een van hen werd vrijgesproken, de twee anderen, Hasim Delic en Esad Landzo, kregen respectievelijk twintig en vijfentwintig jaar gevangenisstraf.

In Bosnië is toegegeven dat ook moslims tijdens de oorlog oorlogsmisdaden hebben gepleegd; daar wordt gewoonlijk bij aangetekend dat het om incidelente gevallen ging, niet om geplande genocide waarvan ze zelf wel de Bosnische Serviërs en de Bosnische Kroaten beschuldigen.