Diplomaten blijken niet schuldig aan smokkel

De rechtbank in Zwolle heeft gisteren oud-ambassadeur B. Körner van de Nederlandse ambassade in Colombo (Sri Lanka) vrijgesproken van medeplichtigheid aan mensensmokkel. Ook de voormalige kanselier van de ambassade, J. Hendrichs, werd vrijgesproken. De officier van justitie had twee weken geleden gevangenisstraffen van respectievelijk vijf en vier maanden tegen hen geëist.

De twee diplomaten verstrekten in 1996 op de ambassade in Colombo tientallen bezoekersvisa aan Sri-Lankese Tamils, die zich naderhand illegaal in Nederland vestigden. Gebleken is, dat de diplomaten om de tuin waren geleid door de Sri-Lankese Nederlander Asgi M., die de Tamils naar Nederland smokkelde. Hij werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens mensensmokkel.

Ambassadeur Körner reageerde opgelucht op het vonnis. Hij wil binnenkort met zijn advocaat gaan praten op het ministerie van Buitenlandse Zaken over het vervolg van zijn loopbaan als diplomaat. Ook Hendrichs ambieert een nieuwe post in het buitenland. Körner liet gisteren nog in het midden of hij financiële compensatie van Buitenlandse Zaken zal eisen. Hij wil in elk geval de kosten van rechtsbijstand vergoed krijgen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren ,,verheugd'' te zijn over het vonnis. Voor de twee diplomaten zal, in overleg met hen, op korte termijn een ,,passende reguliere functie'' worden gezocht, aldus de woordvoerder. Het OM beraadt zich nog op hoger beroep.