De hoop blijft ondanks forse schuld

Basketbalclub Den Bosch werd deze week failliet verklaard. De twaalfvoudig landskampioen heeft geen sponsor meer, kampt met een forse schuld maar overweegt toch een herstart.

De roemrijke basketbalclub Den Bosch werd afgelopen woensdag ten grave gedragen. De rechter gaf gehoor aan het verzoek van het bestuur van de club: de club werd failliet verklaard. Trainer Toon van Helfteren en zeven spelers kwamen daardoor op straat te staan en moeten nu op zoek naar een andere club.

Den Bosch kwam in financiële problemen nadat hoofdsponsor Canoe Jeans en vier subsponsors zich aan het einde van afgelopen seizoen terugtrokken. Daardoor liep de club ongeveer negen ton aan inkomsten mis. Bovendien kampte de vereniging al jaren met een schuld van 240.000 gulden. Omdat die schuld was ondergebracht in de stichting Top Basketball Den Bosch, en die stichting met het faillissement verdwenen is, kan een eventueel nieuw op te richten club van start gaan.

De amateurafdeling van Den Bosch valt buiten het faillissement. De amateurs zijn juridisch gescheiden van de profafdeling. Ondanks dat Den Bosch nu formeel geen profclub meer is, wordt achter de schermen koortsachtig gewerkt aan een zogenoemde doorstart. De amateurafdeling en de businessclub van Den Bosch streven ernaar om de profclub nieuw leven in te blazen. Het oude bestuur mag van de initiatiefnemers niet deelnemen aan de reddingsoperatie, omdat onder hun bewind de financiële situatie lange tijd ondoorzichtig was.

Ofschoon de competitie pas op 22 september wordt hervat, krijgt Den Bosch slechts twee weken de tijd om een sluitende begroting voor de jaargang 2001-2002 in te dienen en zo een licentie te verdienen voor het nieuwe competitiejaar. ,,Dat wordt een lastige klus'', erkent voorzitter H. van de Ven van de businessclub. ,,We zullen op korte termijn een hoofdsponsor moeten vinden. Momenteel bevinden we ons in een vicieuze cirkel waar we moeilijk uitkomen. Maar het zal wel moeten, want een competitie zonder Den Bosch is toch nauwelijks voor te stellen?''

De FEB (Federatie Eredivisie Basketbalverenigingen) organiseert de competitie en verstrekt de licenties. Volgens FEB-voorzitter H. Reekers heeft Den Bosch slordig gehandeld door pas laat kenbaar te maken dat er financiële problemen waren. ,,Op basis van cijfers eerder dit jaar had Den Bosch in eerste instantie een licentie gekregen. De club heeft ons nooit gemeld dat er geldproblemen waren. We moesten uit de pers vernemen dat de vereniging afstevende op een faillissement. Dat is vreemd. Verder is het kwalijk dat de club kampte met een schuld. Den Bosch heeft waarschijnlijk zijn hand overspeeld.''

Voormalig secretaris H. Speek van de stichting Top Basketball Den Bosch meent echter dat Den Bosch het slachtoffer is geworden van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. ,,Gedurende het afgelopen seizoen maakten de hoofdsponsor en enkele andere geldschieters onafhankelijk van elkaar hun vertrek bekend. Iedere sponsor had zijn eigen reden om te vertrekken.''

Speek vindt dat de club weinig te verwijten valt. ,,Wat moet je nog tegen sponsors zeggen die per direct willen stoppen? En ja, die schuld van 240.000 gulden hadden we al zes jaar lang. Die vloeide voort uit een lening van de gemeente Den Bosch. We hebben gewoon pech. Of het slordig is geweest van Den Bosch om de FEB niet eerder op de hoogte te stellen? Dat denk ik wel.''

Niet alleen de enige Nederlandse club die in een Europese finale stond (Europacup II in 1979) kampt met problemen. De meeste Nederlandse clubs hebben moeite om de begroting op orde te krijgen. Volgens voorzitter Van de Ven van de Bossche businessclub en oud-secretaris Speek is basketbal een ondergeschoven kindje. Van de Ven: ,,De sponsors die afhaakten bij ons vonden dat de club maar weinig te zien was op televisie.'' Speek: ,,De NOS zendt liever Amerikaans basketbal uit en moffelt de Nederlandse duels weg op de zondagmorgen.'' FEB-voorzitter Reekers: ,,Veel basketbalclubs bedrijven korte-termijnpolitiek. Clubs als Den Bosch zijn te veel afhankelijk van sponsoren. Als die wegvallen, is de nood aan de man. Misschien zijn er wel te veel clubs in Nederland, temeer daar de NOS het overheidsgeld het liefst in voetbal stopt.''

Trainer Van Helfteren en de spelers moeten op zoek naar een nieuwe club. Een hard gelag, aldus speler Marcel Huijbens. De international, die al tien jaar in Den Bosch speelt, hoort de discussies tussen bestuurders en ex-bestuurders gelaten aan. ,,Vier jaar geleden stond Den Bosch er ook slecht voor en kwam het uiteindelijk goed. Daar ga ik nu ook vanuit. Al blijft het vreemd dat de hoofdsponsor en enkele andere geldschieters opeens vertrokken. Dan is er toch iets mis. Over mij hoeft niemand zich zorgen te maken, ik ben geen broodbasketballer. Maar teamgenoten van mij staan nu letterlijk op straat.''

    • Marcel Abrahams