Dat eeuwige verschil

Op ons Franse logeeradres wordt een boiler aangelegd. Al snel komt de elektricien un petit problème melden: er is geen aardeaansluiting in het huis. Onveilig!

De eigenares spreekt perfect Frans, maar ze is beter thuis in de oudere filosofen dan in installatietechniek. Ze trekt een niet-begrijpend gezicht. Meteen schakelt de elektricien over op een indianentaaltje: geen lidwoorden, alleen infinitieven, het geheel aangevuld met gebarentaal.

De onbegrijpelijke, technische verhalen bewaart hij voor de enige man in het gezelschap. Weliswaar heeft die na zijn schooltijd alleen nog restaurant-Frans gesproken, maar hij heeft wel de handigheid om op de juiste momenten te knikken en nee te schudden.

Wanneer de elektricien vertrekt, wendt hij zich nog eenmaal tot onze gastvrouw en maakt haar met gebarentaal duidelijk dat wij vannacht gerust kunnen slapen.

    • Ineke Holierhoek