Blatter beroept zich op een misverstand

In een fax aan Juventus heeft de voorzitter van wereldvoetbalfederatie FIFA, Joseph Blatter, laten weten dat hij ,,verkeerd is begrepen'' toen hij deze week in Amsterdam zei dat er in de dopingzaak tegen Edgar Davids meer speelt dan nandrolon.

,,Ik wilde alleen maar zeggen dat het me raar leek dat de Italiaanse federatie nog geen uitspraak heeft gedaan over de zaak Davids, terwijl er al zoveel tijd is verstreken sinds de anti-dopingtest'', schreef Blatter. ,,De FIFA zal zich in ieder geval neerleggen bij elk besluit dat de autoriteiten nemen.''

De fax komt na een woedende reactie van Juventus op de uitlatingen van Blatter. ,,Er zijn geen mysteries rondom Davids: ons is niets bekend over iets anders dan nandrolon,'' verklaarde clubadvocaat Luigi Chiappero. ,,Als Blatter iets weet, moet hij het zeggen. Maar hij moet geen toespelingen maken.''

Overigens sprak Blatter tegen NOS-televisie niet over de houding van de Italiaanse voetbalbond, maar suggereerde hij wel degelijk, in twee verschillende zinnen, dat er bij Davids meer is gevonden dan nandrolon. ,,Ik denk dat het niet alleen om nandrolon gaat. Het gaat om iets anders. Maar ik kan hierover nu verder geen details geven'', aldus Blatter.

Op verzoek van Juventus heeft een laboratorium in Florence een homeopatisch middel onderzocht dat Davids gebruikt en dat mogelijk een verandering in de meting van nandrolon veroorzaakt. Verwacht werd dat dit rapport vanmiddag openbaar zou worden gemaakt. Volgens Italiaanse kranten is de uitslag niet gunstig voor Juventus en Davids.

Formeel moet de zaak tegen Davids volgende week aanhangig worden gemaakt bij de tuchtcommissie. Die komt waarschijnlijk aan het einde van deze maand tot een uitspraak.

De Italiaanse voetbalbond heeft bepaald dat spelers die zijn geschorst wegens doping of in de zaak van de valse paspoorten, wel mogen meedoen aan oefenwedstrijden van hun club. In de motivering wordt gezegd dat dit spelers moet helpen in conditie te blijven en wedstrijdritme te behouden.

Dit besluit raakt behalve Davids ook spelers als Recoba (Inter, een jaar geschorst wegens een vals paspoort) en Couto (Lazio, tien maanden geschorst wegens nandrolon). Davids, Recoba en Couto kunnen daardoor vanavond meedoen aan een toernooi met Juventus, Lazio en Inter.

    • Marc Leijendekker