Auto's kijken met een biertje op

De boulevard van Scheveningen wordt een maandje drooggelegd. Zal dat de jongeren verdrijven? ,,Er is geen strandpaviljoen waar Marokkaanse jongeren zich thuisvoelen.''

Bij de Strandweg, bij het noordelijke havenhoofd van Scheveningen, hangt een viertal allochtone jongens tegen een muurtje. Met een jointje in de hand houden ze de boulevard in de peiling. Blikjes bier halen ze bij de patatkraam naast de loods van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Ze komen hier wel vaker om na het werk uit te waaien bij de zee.

Een gammele truck van de reddingsbrigade hobbelt de pier op om iemand uit het water te vissen. ,,Laat maar doodgaan'', grapt een van de jongens. Zijn vriend krijgt even later twee fietsers met oranje hesjes in het oog. ,,Die komen ook nog helpen.'' Als blijkt dat de twee worden gevolgd door een grote club Hollandse meiden, verlegt het groepje de aandacht.

Auto's boeien hen ook. Vooral die blauwe Lincoln Continental Mark IV, model '72 met schommelvering. ,,Dat is import, hier is dat verboden.'' Zelf moeten ze het doen met een oude, olieslurpende rode BMW 3-serie. Een tweetal agenten heeft juist voor die wagen belangstelling. ,,Heb ik die niet pas van de weg af gehaald?'', vraagt de diender aan de jongens ,,En gaf de bestuurder toen niet een valse naam op?'' Bij de controle van de papieren blijkt alles in orde, maar voor de jongens is de lol eraf. Tijd om te vertrekken.

Was dit anderhalve week later gebeurd, dan hadden ze waarschijnlijk toch een proces-verbaal gekregen. Alcohol drinken op straat is van 9 augustus tot 15 september verboden op de boulevard van Scheveningen. De gemeente Den Haag wil daarmee overlast van groepen jongeren aanpakken. Meer politie-inzet dient hetzelfde doel. En als het aan strandtenthouders had gelegen, was daar nog een samenscholingsverbod bovenop gekomen.

,,Gaat een samenscholingsverbod te ver?'', vraagt Ton Busch, eigenaar van het even verderop gelegen strandpaviljoen Wanadoo Beach. ,,Ik vind afval op straat gooien, de muziek keihard aanzetten en meisjes lastigvallen te ver gaan. En die gasten weigeren parkeergeld te betalen.'' Bovendien vindt hij dat van groepen donkere hangjongeren een dreiging uitgaat. En dat jaagt klanten weg.

Sommige bewoners van Scheveningen delen die klachten. Vooral de dreunende muziek en het wildplassen zit hen hoog. De driemansfractie van de Politieke Partij Scheveningen, die `leefbaarheid' hoog in het vaandel heeft staan, stelde op 3 juni schriftelijke vragen aan het college van B en W. Met de drooglegging als resultaat.

Of dat iets uit zal halen, is de vraag. ,,Het is flauwekul'', vindt een van de jongeren bij de Strandweg. ,,Je doet wat drank in een blikje cola en niemand doet je wat.'' Een biertje drinken in een strandtent is geen alternatief. ,,No way.'' Daar ligt volgens Cees Pluimgraaff, voorzitter van de vereniging van strandpaviljoens, de diepere oorzaak van het probleem. ,,Er is geen strandtent waar Marokkaanse jongeren zich thuis voelen.'' Dus gaan ze rondhangen, en van rondhangende groepen, ,,bruin of blank, dat maakt niet uit'', gaat een `dreigende sfeer' uit. Volgens Pluimgraaff kan dat leiden tot aantasting van de goede naam van Scheveningen.

Daar is niet iedereen het mee eens. Een surveillerende agent die niet met zijn naam in de krant wil, laat graag wat `positiefs' zien, als tegenwicht tegen alle negatieve verhalen. Op zijn stukje boulevard komen veel Hindoestanen en Antillianen, jongeren en gezinnen. Zittend naast hun fraaie auto's, kijken ze naar Hollandse beachvolleyballers of naar nog fraaiere wagens van stapvoets rijdende passanten. Inderdaad blijkt iedereen door de politie eenvoudig aanspreekbaar op zijn gedrag. Radio's gaan uit, foutparkeerders verkassen, gordels gaan om. ,,Heb jij iets van dreiging gezien?'', vraagt de agent.

Ook buurtbewoner D. van der Zwam – `een echte Scheveningse naam' – blijft positief. Hij noemt het ,,een lot uit de loterij'' dat hij een woning kon huren met uitzicht op zee en wil er nooit meer weg. Wel heeft hij de woningbouwvereniging gevraagd om een slot op het portiek, tegen wildplassers. De geluidsoverlast in de zomer neemt hij voor lief.

    • Jacques de Groot