Arabische homobar neemt `een risico'

Morgen vaart voor het eerst tijdens de jaarlijkse Gay Pride-grachtenparade een boot mee met Arabische homo's erop. De boot is van Habibi Ana, het eerste Arabische homocafé in Nederland.

Een warme vrijdagavond in Habibi Ana (Arabisch voor `Mijn lieve schat') aan het begin van de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Sierbogen zijn aangebracht op de witte muren. Er hangen kleurige oriëntaalse lampen, kamerplanten staan in de vensterbank en aan de rand van de kleine dansvloer. Er is Arabische muziek te horen die soms traditioneel, soms houseachtig klinkt.

Het is niet erg druk, maar de stemming is uitbunding. De bezoekers zijn alleen mannen, veelal Arabisch. Sommige zijn stoer en mannelijk. Ze bewegen houterig en klappen luid op de maat. Anderen bewegen sierlijk als buikdanseressen. Een sportschooljongen met gouden ketting, enorme tattoo's en een snel baardje is druk aan het flirten, al doet hij wat vaag over zijn geaardheid. ,,Ik ben hetero'', zegt hij, terwijl hij even later een jongen aanwijst die zijn vriend zou zijn.

Het gedrag van de jongen is niet zo vreemd. In de meeste Arabische landen is homoseksualiteit niet alleen taboe, maar zelfs verboden. In Marokko kunnen homo's bijvoorbeeld een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar krijgen. Het gevolg is dat de homoscene zich er ondergronds, op stranden, in parken en openbare toiletten, ophoudt. Arabische homo's die voor hun geaardheid uitkomen worden door hun familie niet zelden verstoten, ook in Nederland. Homobars zijn er in Arabische landen nauwelijks en als ze al bestaan, zijn ze zo goed als onzichtbaar. Een bar als Habibi Ana, waar van buiten is te zien dat het een homobar is aan de regenboogvlag in het logo en de homo's die op het kleine terras zitten, is er ondenkbaar.

Tot voor kort was dat ook zo in Nederland. Habibi Ana is hier het eerste Arabische homocafé en naar verluidt zelfs in Europa.

Voor andere groepen homo's zijn er wel al talloze cafés en discotheken. Aan de Amstel in Amsterdam zijn de oudere homo's die van Nederlandstalige muziek houden. Leernichten zoeken de Warmoesstraat op. In de Reguliersdwarsstraat komen de onopvallende homojongens. In geen enkel ander Nederlands homocafé dan Habibi Ana komen zoveel homoseksuele Arabieren bij elkaar en wordt er arabische muziek gedraaid. Alleen homobelangenvereniging COC heeft in de hoofdstad een dergelijke wekelijkse avond voor Arabieren. Behalve daar ontmoetten homoseksuele Arabieren elkaar ook in reguliere homobars, maar er bestaat verder een groot informeel circuit. Via via worden afspraken gemaakt en daarbij speelt internet een belangrijke rol.

Habibi Ana werd geopend op de dag nadat de Rotterdamse imam Khalil el-Moumni had verklaard homoseksualiteit als een besmette en gevaarlijke ziekte te zien. Het weerhield eigenaar Atef Salib (35), een robuuste Egyptenaar en zelf christelijk, ervan de publiciteit te zoeken. Uit angst voor weerstand en zelfs bedreigingen uit conservatieve Arabische kringen. ,,Het was al moeilijk genoeg om ermee te beginnen. Ook in Nederland is het moeilijk voor ons om homo te zijn. Onze cultuur is anders, streng tegen homoseksualiteit.''

Maar morgen zal Habibi Ana deelnemen aan de grachtenparade van de driedagen durende Gay Pride – na Koninginnedag en de Uitmarkt het grootste buitenevenement van Nederland. Het is voor het eerst in de zes jaar dat de parade gehouden wordt dat een Arabische boot meevaart. Allochtonen waren er al wel te zien, op de boot van Reality bijvoorbeeld, een homobar voor zwarte mannen. Salib zegde pas een week geleden toe. Hij twijfelde: ,,Het is een risico, we waren bang voor onze cultuur.''

De organisatie van Gay Pride, Gay Pride Amsterdam, is blij dat Habibi Ana toch meedoet. Voorlichter Siep de Haan: ,,We hebben jarenlang geprobeerd deze groep erbij te betrekken, maar ze durfde steeds niet.'' Gay Pride Amsterdam is opgezet om de economische bedrijvigheid onder homo's te bevorderen én om de gay-emancipatie te bevorderen. In dat kader steunt de organisatie Habibi Ana financieel voor dit evenement. Ze regelden en betaalden de boot. Kosten: ongeveer 1.500 gulden. Het is uniek dat de organisatie sponsort. De 75 deelnemende cafés, discotheken, sekswinkels en drankfabrikanten moeten al sinds het begin alles zelf betalen. De Haan: ,,Dit is een statement tegen de conservatieve imams.''

De boot van Habibi Ana krijgt het thema `1001 nacht'. De vijftien opvarenden zullen in geen geval refereren aan el-Moumni. Anderen doen dat zeker wel. Vorig jaar, toen de paus soortgelijke uitspraken deed, zagen de 200.000 toeschouwers minstens vijf nep-Johannes Paulussen langskomen. Travestie-cabaretgroep Chicks with Dicks komt dit jaar met een el-Moumni-parodie. Tegen de zin van Salib overigens: ,,Het geeft ons Arabieren een slechte naam.''

    • Lukas Keijzer