Wilt u overgenomen worden, toets een 1

Financiële opkopers hangen constant aan de lijn. Zij hebben wat de Europese telefoon- en internetbedrijven zo node missen: geld. Handenvol geld.

British Telecom heeft een opkopersbod ter waarde van 13 miljard euro op zijn lokale netwerk in eerste instantie afgewezen. Twee investeerders deden dit weekeinde een geslaagde machtsgreep bij Telecom Italia.

Ook KPN's slepende onderhandelingen met de kleinere concurrent Belgacom zijn niet geïnspireerd door industriële logica, maar door financiële motieven. Een fusie halveert KPN's schuldenlast. Het Ierse telefoonbedrijf Eircom is al inzet van een biedingsstrijd van financiers. Een generale repetitie voor een hete herfst?

In Europa's financiële centrum Londen liggen tientallen miljarden euro's te wachten om geïnvesteerd te worden in verzelfstandigingen en overnames van bedrijven. De geldschieters van de beheerders van deze investeringsfondsen zijn meest professionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Dat zijn toevallig ook de partijen die als dominante spelers op de financiële markten nu het meest te winnen hebben bij een rappe financiële sanering en aantrekkelijke overnamepremies in de telefoonsector.

Telefoonbedrijven zijn aantrekkelijke investeringsobjecten voor financiële opkopers. Zij hebben een vaste en groeiende kasstroom, die gebruikt kan worden om de rente op de leningen te betalen waarmee de telefoondochters zijn overgenomen.

De omstandigheden werken in het voordeel van de financiers. Telefoonbedrijven zuchten onder zware schuldenlasten en hun aandeelhouders zuchten onder schrikbarende koersverliezen die oplopen tot meer dan 90 procent ten opzichte van de pieken in maart vorig jaar. Toeleveranciers van telefoonbedrijven, zoals Nortel en JDS Uniphase erkennen dat zij de waarde van hun bezittingen hebben opgeblazen en prikken nu de luchtbellen door. Telefoonbedrijven kunnen wel wat kapitaal gebruiken om hetzelfde te doen.

Afgaande op de machtsgreep bij Telecom Italia willen aandeelhouders graag verkopen. Pirelli en Benetton boden een premie van 80 procent voor de aandelen van een beleggingsmaatschappijtje dat via via via de baas is bij de Telecom Italia. Andere beleggers kunnen naar een overnamepremie fluiten.

In tegenstelling tot Nederland bieden de Italiaanse overnameregels wel wat bescherming aan minderheidsaandeelhouders. Deze coup d'Italia onderstreept dat de lappendeken van nationale regelingen nog ver weg is van een geïntegreerde Europese kapitaalmarkt.

    • Menno Tamminga