Willem Drees

In NRC Handelsblad van 21 juli las ik een artikel over de benoeming van fysicus en theoloog Willem Drees aan de Leidse universiteit.

In Leiden gaan ze spannende tijden tegemoet, want Drees botst met mensen die anders over de schepping denken dan hij en met de atheïsten wil hij graag de degens kruisen. Deze zeer intellectuele man moet straks dan studenten, die theologie studeren, zijn godsdienstige zienswijze overbrengen, terwijl hij zelf nog `zoekende' is. Wij moeten God niet om wonderen vragen hij bedoelt ,,ik vraag God niet om een wonder''. Hij weet blijkbaar niet dat veel mensen God vragen hun zieke kleindochter weer beter te maken, of bidden om werk of het herstellen van een verstoorde relatie. Het zou goed zijn als hij eerst eens de bijbel gaat lezen en probeert te begrijpen alvorens de collegezaal binnen te gaan. Misschien dat hij dan tot de conclusie zal komen, dat met `gelovend denken' hij de toekomstige theologen een veel grotere dienst zal bewijzen.

    • K. Bakker