VS: Oekraïne moet Macedonië geen wapens leveren

De veiligheidsadviseur van president Bush, Condoleezza Rice, heeft tijdens haar bezoek aan Kiev de Oekraïense regering gevraagd Macedonië geen wapens meer te leveren. De Oekraïeners zouden positief op het verzoek hebben gereageerd, zo meldt het gezaghebbende blad Jane's Defence Weekly (JDW).

De VS vrezen dat nieuwe wapenverkopen de regering van Macedonië kunnen aanmoedigen om te streven naar een militaire oplossing van het conflict met de Albanese minderheid. In Skopje zijn sommigen ervan overtuigd dat het leger in staat is de strijd tegen het Albanese rebellenleger UÇK te winnen; waarnemers geloven echter vrijwel unaniem dat de militaire kracht van de Macedoniërs daarvoor te kort schiet.

Oekraïense bronnen – zo schrijft JDW – hebben het Amerikaanse verzoek bevestigd. Maar anders dan de Amerikanen hebben zij gezegd dat de regering in Kiev niet heeft beloofd het verzoek te honoreren. Wel is Kiev bereid ,,het in overweging te nemen'', zo citeert JDW de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. De regering is naar zijn zeggen gebonden aan een akkoord met Macedonië dat in 1999 is gesloten en dat voorziet in militair-technische samenwerking.

Dit jaar is de slagkracht van het Macedonische leger aanzienlijk toegenomen door de levering van zes gevechtshelikopters van het type Mi-24, vier gevechtshelikopters van het type Mi-8 en vier Su-25 gevechtsvliegtuigen, die alle door ervaren Oekraïense piloten worden gevlogen. Er wordt tussen Skopje en Kiev gepraat over de modernisering van 24 T-55 tanks en de levering van T-72 tanks, al lijkt – volgens JDW – Macedonië zich dat financieel niet te kunnen veroorloven. Macedonië heeft ook SAM-luchtdoelraketten gekocht – hoewel het rebellenleger UÇK geen vliegend materieel heeft. Een door JDW geciteerde NAVO-woordvoerder zei dat de aankoop van die raketten kennelijk ten doel heeft de NAVO er ,,subtiel'' aan te herinneren dat zij een gast is in Macedonië en dat ze haar bases in dat land ook kan kwijtraken.