Vredesplan Ulster verdeelt partijen

De strijdende partijen in het conflict in Noord-Ierland hebben gisteren verdeeld gereageerd op het Brits-Ierse vredesvoorstel. Alleen als de IRA zijn wapens inlevert, heeft het voorstel kans van slagen, oordeelden met name de protestanten.

,,De bal ligt nu bij de republikeinen'', verklaarde David Trimble, die op 1 juni aftrad als Noord-Iers premier. ,,Als zij niet overgaan tot ontwapening, is dit voorstel zonder waarde.'' Behalve een nieuwe oproep tot ontwapening – waarbij geen termijn werd genoemd – bevat het voorstel plannen om de Britse troepenmacht in Noord-Ierland te verminderen, de politie te hervormen en extremisten amnestie te verlenen.

Waarnemers zeiden dat ontwapening van de IRA een absolute voorwaarde was, wil Trimble de nieuwe blauwdruk voor vrede kunnen verkopen aan zijn achterban. Radicalere leden van zijn Ulster Unionist Party (UUP) reageerden woedend op de nieuwe plannen. UUP-parlementariër David Burnside zei de voorstellen ,,onacceptabel'' te vinden. ,,Ik hoop dat we ons maandag als één blok opstellen en de voorstellen verwerpen.'' Maandag moeten de partijen met hun antwoord komen op de voorstellen.

The Guardian haalde vanochtend anonieme bronnen aan, die zeiden dat Londen en Dublin vorige week nog flink hadden geijverd zich te verzekeren van de steun van de republikeinen. Dat zou de presentatie van de voorstellen hebben vertraagd. Gerry Adams, voorman van Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, reageerde voorzichtig op het nieuwe vredesplan. Hij zei verdere details over met name de aangekondigde politiehervorming af te willen wachten. ,,Sinn Féin zal zich kritisch maar constructief opstellen'', aldus Adams.

Op het vliegveld van Belfast maakten Britse explosievendeskundigen gisteren een grote autobom onschadelijk. Volgens de politie was de bom geplaatst door leden van de extremistische Real IRA.