Van Os en Oldenhof mogen dossiers zien

De advocaten van penningmeester Arie van Os en oud-directeur Maarten Oldenhof van Ajax mogen in de FIOD-affaire over hun dossier beschikken. Daartoe hebben de advocaten van het tweetal met succes een juridische procedure aangespannen tegen het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. Volgens de woordvoerder van het OM krijgen ze op korte termijn stukken tot hun beschikking.

Van Os en Oldenhof werden een aantal dagen vastgehouden nadat de FIOD eind mei een inval bij Ajax had gedaan. De club wordt verdacht van belastingontduiking voor minimaal 5 miljoen gulden en valsheid in geschrifte bij spelerscontracten. Het gaat daarbij onder meer om de transfer van Shota Arveladze en Michael Laudrup.

Laatstgenoemde kwam van het Japanse Vissel Kobe. Volgens berichtgeving in De Volkskrant zou deze transfer via de Bosnische club Celik Zenica zijn afgerond. Laudrup zou zichzelf in 1997 hebben vrijgekocht bij Kobe van transferrechten. Die heeft hij vervolgens `gestald' op advies van zijn makelaar Bayram Tutumlu in Bosnië. Ajax zou de verschuldigde afkoopsom na overleg met juridisch en fiscale specialisten schoorvoetend naar Zelik Zenica hebben overgemaakt.

De Amsterdamse voetbalclub wilde vanochtend hangende het onderzoek van de FIOD niet reageren op dit bericht. Het onderzoek tegen Ajax is nog in volle gang. ,,We gaan ervan uit dat dit zeker nog wel twee tot drie maanden in beslag zal nemen'', aldus de zegsman.

Tegelijkertijd met Ajax werden bij NAC papieren opgehaald over Archil Arveladze, die in 1997 naar de club werd getransfereerd. Evenals Van Os en Oldenhof heeft oud-voorzitter John Peek van de Bredase club vastgezeten. De gebroeders Arveladze werden losgeweekt van de Georgische club Dynamo Tbilisi die ze had verhuurd aan het Turkse Trapzonspor. Beide clubs hebben via een buitenlandse rekening een vergoeding ontvangen.

Ajax heeft Arveladze overigens laten weten dat hij voorlopig niet wordt opgesteld zolang de Georgiër geen besluit heeft genomen over de verlenging van zijn contract dat volgend seizoen afloopt.