Tweede valse start op sprint bestraft met diskwalificatie

De internationale atletiekfederatie IAAF is niet doof gebleken voor de storm van kritiek die losbarstte nadat de voorstellen tot regelwijziging bekend werden gemaakt. Op de eerste dag van haar congres heeft de IAAF gisteren besloten om de voorgestelde verandering bij een valse start te versoepelen, maar voor de technische nummers alles bij het oude te laten.

De nieuwe regel voor een valse start bij de sprintdisciplines, waartoe alle loopnummers tot en met de 400 meter worden gerekend, is een compromis, omdat het oorspronkelijke voorstel — op een valse start volgt eliminatie van de boosdoener — niet op een meerderheid in het congres hoefde te rekenen.

Om die reden werd het volgende besloten: de eerste valse start blijft onbestraft, maar de veroorzaker van een tweede wordt gediskwalificeerd. Stel op de 100 meter start Troy Douglas als eerste te vroeg; dan gaat hij vrijuit. Maar als in diezelfde race Maurice Greene verantwoordelijk is voor de tweede valse start, moet de olympisch en wereldkampioen de wedstrijd verlaten. Nu luidt de regel dat een atleet na twee valse starts moet vertrekken.

Uit de stemverhouding (81 voor, 74 tegen en 4 onthoudingen) bleek al, dat er binnen de IAAF over de nieuwe regel grote verdeeldheid bestaat. De discussies laaiden na afloop van de vergadering opnieuw op in de wandelgangen van het Shaw Conference Centre in Edmonton. Organisatoren van Golden-Leguewedstrijden bijvoorbeeld vrezen het scenario dat bij sprintnummers de start een zenuwenoorlog wordt, waarvan atleten van naam eerder dan nu het slachtoffer kunnen worden. Aan een dergelijke vorm van kapitaalvernietiging moeten zij vooralsnog niet denken. Voor hen is er echter één lichtpuntje: de nieuwe regel wordt pas 1 januari 2003 ingevoerd.

Tegenstanders wezen er daarnaast op dat een valse start de spanning verhoogt en bijdraagt tot de heroïek van de sprint. Een 100 meter is na 10 seconden voorbij, dus kan het geen kwaad als de duur wordt verlengd, redeneren zij.

Die geluiden kwamen niet van de Nederlandse delegatie van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU), die bestond uit voorzitter Piet van der Molen, bestuurslid Roelof Veld en directeur Arie Kauffman. Nederland had zich in de vergadering probleemloos achter de nieuwe regel voor een valse start opgesteld.

Waar voor de sprintnummers het argument geldt om de sport voor met name de televisie interessanter te maken, doet dat schijnbaar voor de spring- en werpdisciplines niet ter zake. Alle voorstellen om het aantal pogingen bij de technische nummers te reduceren werden teruggenomen. De reden laat zich raden, maar in Edmonton gaat het hardnekkige gerucht, dat achter de coulissen Sergei Bubka zijn invloed heeft aangewend om de vernieuwingen te torpederen. Met name de polsstokhoogspringers hebben zich hevig verzet tegen regelwijziging. Tijdens de FBK-Games in Hengelo voerden die atleten zelfs een heuse actie.

Als het verhaal over Bubka klopt, dan vonden de polsstokhoogspringers in de inmiddels gestopte wereldrecordhouder (6,14 meter) een ideale pleitbezorger. Bubka heeft zich in korte tijd opgewerkt tot een invloedrijk sportbestuurder. De Oekraïener is als IOC-lid binnen een jaar opgeklommen tot de executive board en gisteren in Edmonton werd hij gekozen in de council van de IAAF. Naast Bubka werd de Senegalees Lamine Diack tot voorzitter gekozen.

Een andere besluit van het IAAF-congres was om het woord `amateur' uit de naam te halen. De federatie doet zelf actief mee aan betalingen, want ook tijdens de wereldkampioenschappen in Edmonton in de prijzenpot goed gevuld. Elke wereldkampioen krijgt 60.000 Amerikaanse dollar en een wereldrecord levert een bonus van 100.000 Amerikaanse dollar op.

    • Henk Stouwdam