Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder meer een portret van de atleet Troy Douglas die werd verdacht van het dopingmiddel Nandrolon en na een schorsing van twee jaar weer aan wedstrijden meedoet. Ned.1, 20.25-20.57u.

Nova. Aandacht voor de uitspraak van het Joegoslavië-Tribunaal in de zaak van de 53-jarige Bosnisch-Servische generaal Krstic. Verder in de serie over Afrika aandacht voor initiatierituelen en de seksuele dienstbaarheid van vrouwen. Ned.3, 22.30-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. In deze zesde aflevering van een zomerserie uit het archief van het 35 jaar oude programma staat 1985 centraal. Met onder andere een verslag van de voorgenomen bouw van een kernenergiecentrale in de Noordoostpolder, de achtergebleven emancipatie van jonge vrouwen in de Achterhoek en het bezoek van Paus Johannes Paulus II aan Nederland. Ned.3, 19.00-19.27u.

Andere tijden. Herhaling van de uitzending uit maart van dit jaar over de kroonprinsenstrijd in de PvdA uit 1984 waarin de partijtop een beroep deed op Joop den Uyl om terug te treden als partijleider. Met alle hoofdrolspelers uit die tijd en Wim Kok. Al werd er volgens hem destijds meer óver dan mét hem gesproken. Ned.3, 20.43-21.17u.

Histories. Slot van een serie waarin kinderen van vooraanstaande Vlaamse collaborateurs vertellen over hun herinneringen aan de repressieperiode en de gevolgen daarvan voor hun opvoeding, vorming en latere ontwikkeling. Canvas, 21.00-21.45u.

Expeditionen ins Tierreich. Over de zoektocht van de Britse acteur John Cleese naar Lemuren die hij middels een actie geadopteerd had. Deze zeldzame apensoort leeft alleen nog op Madagaskar, waar men zo'n 32 verschillende soorten heeft ontdekt. De apen van Cleese zijn inmiddels weer losgelaten in de natuur en Cleese gaat ze zoeken. ARD, 21.00-21.45u.

Zembla: Zigeunerspel. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.20-22.00u.

Zomerkoppen. In Engeland zeggen negen op de tien mensen dat ze wel eens het slachtoffer zijn geweest van verkeersagressie. Dat kan gaan van obscene gebaren en de pas afsnijden tot fysiek geweld en zelfs doodslag. Een aantal mannen en vrouwen vertellen hoe ze zich voortdurend bedreigd voelen. Sommigen rijden nu voor de zekerheid rond met een pistool in het handschoenenkastje. Afl.: Debielen op wielen. VRT, 21.40-22.25u.

Ancient apocalypse. Serie over de ondergang van oude beschavingen. Ruim drieduizend jaar geleden verdween de beschaving van de Minoïsche bevolking van het eiland Kreta. De oorzaak was één van de grootste vulkanen op het nabijgelegen eiland Thera. BBC2, 22.00-22.50u.

Marathon Monks. Portret van de Japanse monnik Tanno Kakudo die de fysieke en spirituele beproeving heeft doorstaan van het lopen van duizend marathons in vijf jaar tijd. National Geographic Channel, 22.00-23.00u.

Heilig vuur. Over `eerlijke' spijkerbroeken. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.10-22.38u.

Russlands Ströme - Russlands Schicksal. Eerste deel van een drieluik over Rusland behandelt vanavond de rivier de Wolga. De rivier is een belangrijke verkeersroute van noord naar zuid. De historie van het land is nauw met deze veelbezongen rivier verbonden. ZDF, 22.15-23.00u.

De gekke wereld van Louis Theroux. In Zuid-Afrika bezoekt Louis Theroux blanken die de nieuwe multiculturele democratie in hun land niet zo begrepen hebben. Canvas, 22.20-23.10u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met Shahid Malik, Aziatisch lid van de landelijke commissie tegen rassendiscriminatie die onlangs bij rassenrellen in Burnley en Oldham door de politie werd gearresteerd. Hij praat over de sluimerende raciale spanningen in Engeland. BBC World, 20.30-21.00u.

De kern van de zaak. Debat over de inburgering en het eventueel gedwongen terugsturen van Antilliaanse jongeren. Met o.a. Tweede-Kamerlid voor het CDA W. van de Camp, Forsa-directeur mevrouw M. Jansen, reclasseringsmedewerker S. Held, politiechef D. Schouten en advocaat en oud-docent aan de Universiteit van Curaçao A. van Rijn. Ned.1, 21.27-22.10u.

MUZIEK & SPORT

Paradisolife. Bijzondere uitzending uit de Paradiso-strandtent in Bloemendaal met nummers van The Beach Boys. De Amsterdamse New Cool Collective Big Band speelt met de Amerikaanse groep Venice o.a. Surfin' USA, Surf's Up, Surfin' Bird en Pipeline. Ned.3, 19.55-20.37u.

Die story: Traumziel Fußballstar. Een aantal jonge voetbaltalenten wordt gevolgd op hun weg naar de harde wereld van de profvoetbal. ARD, 21.45-22.30u.

FILM

Stanley and Iris (Martin Ritt, 1990, VS). In deze love story is het niet wezenlijk te doen om analfabetisme. Kalme kok Robert De Niro leert lezen en schrijven van sympathieke weduwe Jane Fonda. RTL4, 20.30-22.30u., met reclame.

The Craft (Andrew Flemming, 1996, VS). Griezelkomedie over de vriendschap van vier meisjes een roomskatholieke school. Robin Tunney sluit op nieuwe school vriendschap met drie buitenbeentjes (`the Bitches of Eastwick'). Film begint aardig maar ontspoort volledig. Met Neve Campbell. Net5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

The Island of Dr. Moreau (John Frankenheimer, 1996, VS). Onbedoeld lachwekkende remake van klassieker met Bela Lugosi voert een moddervette, schmierende Marlon Brando op als krankzinnige geleerde die op een tropisch eiland de plaatselijke dierenbevolking genetisch heeft gemanipuleerd. Een aanrader voor de liefhebber van grotesk mislukte films. RTL5, 22.00-23.50u., met reclame.

. Career Girls (Mike Leigh, 1997, Engeland). Mike Leigh raakt minder de traanklieren dan in Naked en Secrets and Lies met drama over twee voormalig huisgenoten die elkaar na jaren weer ontmoeten en nog steeds aan dezelfde neuroses lijden, waarmee hij impliciet een panorama schildert van de snelle veranderingen in het Londen van de jaren negentig. Canvas, 23.10-0.35u.

. Wise Blood (John Huston, 1979, VS). Persoonlijke film van Huston (The Maltese Falcon, The Asphalt Jungle), naar roman van Flannery O'Connor, levert bizarre, zwartgallige visie op het Amerikaanse zuiden. Het lijdensverhaal van een jongeman die zijns ondanks evangelist wordt. ZDF, 0.15-1.55u., nagesynchroniseerd.

Le Bonheur est dans le Pré (Etienne Chatiliez, 1995, Frankrijk). Meligheid troef rond een droeve verkoper van wc-potten die sprekend lijkt op een vermiste man, en zich zodoende voegt bij diens smachtende, rondborstige echtgenote. Met veel lof voor het Franse platteland en een publicitair uitgebuite bijrol van voetbalster Eric Cantona. ARD, 0.50-2.30u., tweetalig.

. The Geisha Boy (Frank Tashlin, 1958, VS). Jerry Lewis leeft zich uit als tweederangs goochelaar die in de Pacific Amerikaanse troepen moet vermaken. Sterke grappen. Morgen, SBS6, 13.15-15.00u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de schrijvers Hans Münstermann en Jacques Hendrikx die schuil gaan achter de naam Jan Tetteroo. Hun nieuwe roman heet Bozoc. Radio 1, 19.04-20.00u.

Storing. In dit mediaprogramma van BNN wordt aan buitenlandse correspondenten uit Costa Rica, India, Amerika en Egypte gevraagd hoe zij over Nederland denken. Radio 1, 20.04-21.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder en beeldhouwer Jan Pieter Gootjes in Zwolle het tweede deel van een serie gesprekken met componisten over de betekenis van tijd in hun muziek. Componist Louis Andriessen licht het toe. Na elven een compilatie van opnamen van de bluesvertolkers Ramsay Midwood en Johnny Dowd en Grimble Grumble. Tot slot een historisch geluid.

747AM, 22.02-24.00u.

Sesjun. Opnamen van 25 maart 1982 van een hommage aan Louis Armstrong met medewerking van trompettist Jimmy Maxwell, klarinettist Michael Huckoo, trombonist zanger Trummy Young, pianist Dick Cary, bassist Jack Lesberg en Danny d'Imperio op drums. Radio 4, 23.02-24.00u.

Een leven lang. Herhaling van het radio-portret uit 1999 van de emeritus hoogleraar criminologie Herman Bianchi. Na zijn pensionering voltooide hij een aantal romans. Radio 1, 0.04-0.45u.

Route 747. Onder anderen praat filmrecensent van NRC Handelsblad Hans Beerekamp over zijn werk en vertelt Inge van den Blink, die jarenlang boeken voor de Gemeenschappelijke Persdienst (GPD) en Opzij recenseerde, wat ze in haar jeugd las en wat nu haar favoriete boek is. Morgen, 747AM, 8.35-10.00u.

Marathoninterview. Gesprek met presentator en entertainer Paul de Leeuw die in opinieweekblad Vrij Nederland van deze week zegt dat hij gestopt is met het kwetsen om te kwetsen. Morgen, Radio 1, 9.04-12.00u.