Selectie Musea

Jean Dubuffet

Volgens Jean Dubuffet was waanzin de bron van kunst, en konden alleen gekken het juk van de traditie van zich afschudden. Rauw, puur, origineel en onvoorspelbaar wilde hij zijn, en desnoods gek. En wie de tekeningen bekijkt die nu in het Kabinet Overholland van het Stedelijk Museum in Amsterdam hangen, kan deze kwaliteiten er in herkennen. In de karikaturale portretten van zijn vrienden George Limbourg en Gaston Chaissac, of van de schilder Fautrier. In de tekeningen van naakte vrouwen, die een hartverwarmende klunzigheid uitstralen, net alsof het ook gewoon mensen zijn, zo anders dan de tot de tanden gewapende kutmonsters van tijdgenoot Willem de Kooning. Dubuffet tekent twee auto's als platgeslagen cola-blikjes, het schroot dat ze uiteindelijk zullen worden, de bestuurders hebben doodskopachtige gezichten, toch is het een vrolijke tekening. Bij Dubuffet is de twintigste-eeuwse mens voorgoed in zijn karikatuur veranderd, een bespotting van de onmogelijkheid mens te zijn. Kabinet Overholland: Jean Dubuffet t/m 26 aug in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u

Caravaggio

In een expositie die de schilderkunst van de Gouden Eeuw in Utrecht beoogt te illustreren met werk van Caravaggisten en Italianisanten, zijn beperkingen en tegenstrijdigheden bijna onvermijdelijk.

In de eerste zalen hangen werken van kunstenaars die onder de indruk waren geraakt van de overrompelende manier waarop de Italiaanse schilder Caravaggio de classicistische idealen en het overdreven elegante maniërisme van de zestiende-eeuwse kunst overboord zette. Een aparte expositie is gewijd aan de 17de-eeuwse Nederlandse landschapsschilders als Cornelis van Poelenburgh en Andries en Jan Both.

Utrechts Gouden Eeuw; Caravaggisten en Italianisanten uit Nederlands bezit t/m 23 sept in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di-zo 11-17u

En verder

Twee Gouden Eeuwen t/m 16 sept in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam, Ingang Zuid. Dag 10-17u; J.J.P. Oud - Philip Johnson, een dialoog t/m 9 sept in het NAi, Museumpark, Rotterdam. Di 10-21u, wo t/m za 10-17u, zo 11-17u; Italianisanten t/m 30 sept in het Prentenkabinet van het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u; Pieter Brueghel de Oude. Meestertekenaar t/m 5 aug in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u; De bloei van Haarlem. Het kunstleven in de jaren 1900-1930 t/m 12 aug in de Vleeshal van het Frans Halsmuseum, Grote Markt, Haarlem. Dag 11-17u, zo 12-17u; Vergeten in de slaap der eeuwen. Schrijvers en de dood t/m 18 nov in het Letterkundig Museum, Pr Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Di t/m vr 10-17u; za/zo 12-17u; Karel Appel 80 jaar; 2 exposities, een overzicht van werk op papier t/m 2 sept in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u. Sculpturen 1937-2000 t/m 13 aug in het Cobramuseum, Sandbergenplein 1, Amstelveen. Do t/m zo 13-17u; Ikiro be alive, hedendaagse kunst uit Japan t/m 2 sept in het Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo.Di-zo 10-17u.