Scajola overleeft debat politie-optreden Genua

Na een fel debat over het politie-optreden bij de G8-top van half juli in Genua heeft de Italiaanse Senaat een motie van wantrouwen tegen minister van Binnenlandse Zaken Scajola met 180 tegen 106 stemmen verworpen.

Leden van de Linkse Democraten (DS), de grootste oppositiepartij, hebben in vraaggesprekken gezegd dat de Nationale Alliantie, erfgenaam van de neofascisten, de politie de hand boven het hoofd houdt. Oud-premier D'Alema suggereerde dat de politie uitdrukkelijk opdracht had gekregen om hard op te treden. Luciano Violante, DS-fractievoorzitter in de Kamer, zei dat de Nationale Alliantie probeert een speciale relatie met de politie te krijgen.

In het Senaatsdebat verwierp vice-premier Gianfranco Fini, leider van de Nationale Alliantie, deze aantijgingen. Volgens Fini verkeert links na de verkiezingsnederlaag in mei in een identiteitscrisis en is de oppositie wanhopig op zoek naar thema's om het kabinet op aan te vallen.

In een rapport van drie politie-inspecteurs wordt aanbevolen de politiecommandant van Genua van zijn functie te ontheffen. Minister Scajola, lid van de partij Forza Italia van premier Berlusconi, heeft harde sancties aangekondigd tegen mensen die fouten hebben gemaakt. Vandaag begint een fact finding-commissie van parlementariërs een onderzoek. Voor half september heeft de commissie een rapport aangekondigd.