Roemeense Szabo loopt niet tegen dopingzondaar

Gabriela Szabo boycot de wereldkampioenschappen atletiek als Olga Yegorova startgerechtigd is. De Roemeense olympisch kampioene op de 5.000 meter vindt dat haar Russische concurrente gestraft moet worden, omdat bij haar het verboden middel epo is aangetroffen.

De vraag of Yegorova volgende week vrijdag in Edmonton mag lopen hangt af van het urine-onderzoek, de zogenaamde B-sample. Die werd gistermiddag verwacht, maar in het laboratorium in Parijs kon door een technisch probleem de test niet worden uitgevoerd. De urine-test werd noodzakelijk, nadat bij een bloedcontrole epo was aangetroffen.

Naar verwachting zal pas vandaag duidelijkheid over de status van Yegorova worden verschaft. Als zij ook in tweede instantie positief wordt bevonden, wacht haar een schorsing van twee jaar en kan ze de wereldkampioenschappen gevoeglijk vergeten.

In de ogen van tweevoudige wereldkampioene Szabo zou dat terecht zijn. Voor haar staat vast dat Yegorova epo heeft gebruikt en dient zij derhalve gestraft te worden. Szabo gisteren: ,,Ik wens niet te lopen tegen een bedrieger. Geef mij ook epo; dan is de strijd weer open en zullen we zien wie er wint.'' De verbale uithaal van Szabo is een gevolg van opgekropte frustratie over de toegenomen snelheid van drie Russische lange-afstandloopsters. Nadat Szabo tijdens de WK indoor in Lissabon verrassend werd verslagen door Yegorova, volgden deze zomer drie pijnlijke nederlagen in Golden-Leaguewedstrijden. In achtereenvolgens Rome, Parijs en Monaco werd Szabo niet alleen voorbij gesneld door haar plaaggeest Yegorova, maar ook door Yelena Zadorozhnaya en Tatyana Tomashova.

Aan haar manager Jos Hermens vroeg Szabo vertwijfeld na de zoveelste nederlaag wat er in hemelsnaam met die drie Russinnen is gebeurd. Ze had wel haar vermoedens, maar kon die niet uitspreken. De bewijzen over dopinggebruik ontbraken nu eenmaal. Tot gisteren, omdat Yegorova 6 juli bij de Golden-Leaguewedstrijd in Parijs is betrapt. Szabo in Edmonton: ,,Ik loop al vanaf 1994 tegen Yegorova en nog nooit was ik door haar verslagen. En dit jaar verbetert ze haar persoonlijk record op de 3000 meter plotseling met 10 seconden. Rara hoe kan dat!?''