`Reus van Minnertsga' kaatskoning

Het favoriete kaatspartuur Van Tuinen-Wassenaar- Kuipers won gisteren de koningsklassieker van de kaatssport: de 148ste PC-wedstrijd in Franeker. Publiekslieveling Chris Wassenaar werd tot koning uitgeroepen.

Friesland heeft er een nieuwe, imposante kaatskoning bij. De boomlange monteur Chris Wassenaar (28) uit Minnertsga werd gisteren door de jury uitgeroepen tot beste speler van de PC-kaatswedstrijd in Franeker. De belangrijkste kaatsklassieker van het seizoen op het heilige gras van het Franeker Sjûkelân werd gewonnen door het partuur (driemanschap) Pieter van Tuinen (koning in 1997), André Kuipers (op zijn tiende PC eindelijk de hoofdprijs) en Chris Wassenaar. Wassenaar werd vier jaar geleden ook eerste op de PC-wedstrijd, maar zag de koningsbal naar opslager en teamgenoot Van Tuinen gaan. Dit jaar kreeg de roodharige ,,reus van Minnertsga'', door zijn verwoestende opslag en sympathieke uitstraling de lieveling van het kaatspubliek, zelf de zilveren koningsbal uit 1883 omgehangen. Alles aan Wassenaar is groot: hij meet 2.09 meter, heeft grote handen, lange armen en schoenmaat 53. Op 11-jarige leeftijd begon hij met kaatsen.

Als junior was hij al berucht door zijn loeiharde opslag. De achterinse (achterspeler in het kaatsperk) werd in 1994 derde op de PC, drie jaar geleden en vorig jaar was hij verliezend finalist. Nu nam de leider van het puntenklassement revanche tijdens de koningsklassieker onder het kaatsen, de PC. Met al acht gewonnen formatiepartijen dit jaar was het partuur Van Tuinen-Kuipers-Wassenaar torenhoog favoriet. Na een moeizaam gewonnen wedstrijd in de eerste omloop stevenden ze doelbewust op de zege af. De PC staat voor Permanente Commissie, vijf notabelen die in 1854 de kaatswedstrijd voor het eerst organiseerden.

De PC is daarmee de oudste sportwedstrijd van ons land. De PC-dag staat traditiegetrouw bol van de rituelen, waarvan de symbolische koningstitel er een is. Gestoken in plechtig zwart jacquet opent PC-voorzitter Jan van der Meij de hoogtijdag 's morgens om acht uur met een toespraak van een uur. De regerend PC-koning met zijn twee ploegmaten worden vervolgens in een koets naar het toernooiveld gereden.

Het veld is omzoomd door wapens en vlaggen van de elf Friese steden. Mythologische figuren als Apollo, Demeter, Pallas Athene en Victoria blikken boven de tribunes op het strijdperk neer. De oprichters van de PC doceerden aan het oude atheneum in Franeker, vandaar. Twee kleurige grote leeuwen met kroontjes op hun kop en een kaatsbal in de klauw slaan de duels gade. Het kroontje van de `verliezende' leeuw gaat na de finale naar beneden.

Dat lot trof het leeuwenkroontje van Johan Okkinga, Sake Porte en Taeke Triemersma. Het zeer ervaren partuur moest het in de finale opnemen tegen Wassenaar c.s. Johan Okkinga uit Arum speelde zijn dertiende en laatste PC, won drie keer, werd twee keer koning en vier keer tweede. Sake Porte speelde er veertien, was vijf keer winnaar, twee keer tweede en een keer derde.

Het jonge talent Taeke Triemersma (18) kaatste zijn tweede PC en werd vorig jaar derde. Het was het afscheid van de Arumer opslager, die wegens rug- en liesklachten zijn imposante kaatscarrière moest beëindigen. Okkinga behoort tot de vier kaatsers die drie keer op een PC tot koning werden uitgeroepen. Teamgenoot Porte (34), de oudste deelnemer aan het toernooi, bezwoer aan de vooravond van het ,,Wimbledon van het kaatsen'' dat hij ,,het gras zou opvreten''. In een zinderende halve finale versloeg Okkinga's partuur met 5-5 en 6-6 het team Klaas Berkepas, Dirk Jan van der Woud en debutant Marten Feenstra. Berkepas, vorig jaar PC-winnaar, is met zijn loepzuiver geplaatste opslag een van de beste opslagers van dit moment. Maar bij een achterstand van 5-4 scoorde Okkinga een `sitbal' (ace) en kwam de stand gelijk. Bij een volle telegraaf (`alles oan `e hang') ofwel vijf eersten gelijk en 6-6 is diegene winnaar die het eerst een punt scoort. Met wederom een sitbal sloeg routinier Okkinga zijn partuur de finale in. Een vreugdedans op het kaatsperk volgde. Menig kaatsliefhebber op de tribunes — naar schatting 10.000 toeschouwers — moet zich hebben afgevraagd of Okkinga op zijn afscheid nog voor een verrassing kon zorgen. Daar leek het even op toen zijn team met 3-1 de leiding nam. Maar fysiek zat het niet goed bij de drie mannen. Okkinga had last van zijn rug, Porte gleed uit en kreeg kramp, Triemersma speelde al met een bandage. Het werd 3-3 (drie eersten gelijk) en na verscheidene boppeslagen van onder andere André Kuipers loopt het partuur Van Tuinen-Wassenaar-Kuipers uit naar 5-3 en won met 5-3 en 6-6, na een `kwaadslag' (uitbal) van Triemersma. Okkinga mopperde wel eens dat een tweede plaats een ,,klotenplaats'' is, maar hij kon zich toch verzoenen met het verlies. Een fysiek topfit partuur had de hoofdprijs (3x2 gouden tientjes, 1.500 gulden de man en drie medailles) wellicht in de wacht kunnen slepen, mijmerde hij. ,,Maar vantevoren had ik voor een tweede plaats getekend. Ik ben niet zwaar teleurgesteld.'' PC-voorzitter Van der Meij roemde het doorzettingsvermogen van Okkinga, telg uit een kaatsfamilie (zijn vader won de PC in 1963 en werd koning en zijn broer Germ was een topkaatser) ,,Je hebt een geweldige overwinning op jezelf behaald.'' Okkinga kan na dertien jaar `topkaatsen' gaan uitrusten. Na een dag als vandaag weet hij ook waarom. ,,Ik ben fysiek kapot. Ik ben blij dat ik stop. Ik ga nu eerst een nieuw huis kopen, verbouwen en lekker tennissen.''

    • Karin de Mik