Recordwinst door zuinigheid Shell

Een hogere gasproductie en een forse verlaging van de kosten hebben Koninklijke Olie/Shell een recordwinst in het tweede kwartaal opgeleverd. Het Nederlands-Britse energieconcern zag de nettowinst met 12 procent stijgen tot 3,5 miljard dollar (8,7 miljard gulden).

Dat heeft bestuursvoorzitter J. van der Veer vanochtend bekendgemaakt. De gasprijs is in vergelijking met een jaar geleden met 15 procent gestegen, terwijl de olieprijs in grote lijnen gelijk bleef.

De kostenbesparing is volgens Van der Veer op peil. ,,In 1998, toen het concern er financieel minder florissant voor stond, hebben we ons voorgenomen om tot 2,5 miljard dollar te besparen. Later hebben we dat bijgesteld tot 4 miljard en uiteindelijk vorig jaar tot 5 miljard. Dat bedrag aan bezuinigingen denken we aan het eind van het jaar te hebben gehaald.''

De winstgroei is ook het gevolg van een hoger resultaat bij de divisie Olieproducten. Het resultaat steeg daar met 44 procent tot 1 miljard dollar waarbij vooral in de Verenigde Staten, als gevolg van de krappe benzinemarkt, de marges fors stegen. Shell wilde vanochtend geen prognoses geven voor de korte termijn. Wel benadrukte Van der Veer dat bijvoorbeeld de gasprijzen bijzonder volatiel zijn.

Shell is geïnteresseerd in de oliewinning in Alaska. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vannacht ingestemd met het boren naar gas daar. De mogelijk winning in het natuurgebied heeft al tot veel kritiek geleid met het oog op te verwachten milieuschade. ,,Voordat we daar actief worden zullen we eerst, zoals overal in de wereld, kijken naar de impact op de natuur en alle andere gevolgen. In principe zeggen we nooit dat we niet geïnteresseerd zijn'', aldus bestuurder W. van de Vijver vanochtend.

De divisie Exploratie en productie hield de winst grotendeels gelijk op 2,2 miljard dollar. De hogere gasprijzen werden in deze sector grotendeels gecompenseerd door hogere investeringen en exploitatiekosten. De chemiepoot, die al langere tijd te lijden heeft van de slechte marktsituatie, zag het resultaat met ruim de helft dalen tot 127 miljoen dollar. ,,De productiecapaciteit is wereldwijd gestegen, terwijl de grondstoffen in prijs zijn gestegen'', zo verklaarde Van der Veer vanochtend. De totale kwartaalomzet van het concern nam in dollars gemeten iets af tot 35,8 miljard, terwijl de verkopen in euro's met 7 procent stegen.

Energieplan Bush: pagina 4