Niet naar N-Zeeland

Een rechtbank in het Australische Perth heeft gisteren drie illegale immigranten uit Iran tot acht maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat ze waren ontsnapt uit hun detentiecentrum in Woomera. Negen dagen na hun uitbraak werden ze ontdekt in Perth terwijl ze stonden te bedelen voor een moskee. Perth, aan de Australische westkust, ligt op zo'n tweeduizend kilometer afstand van Woomera, dat is omgeven door een verlaten en onherbergzame woestijn.

De drie mannen, een dierenarts, een lasser en een kippenfokker, hadden een tunnel gegraven onder de omheining. Vervolgens waren ze naar een spoorlijn gelopen en hadden ze het geluk op een goederenwagon te kunnen klimmen van een passerende trein. Ze wilden, zo vertelden ze de rechter, naar het oosten, naar Nieuw Zeeland.

Maar de trein ging juist naar het westen. Twee dagen brachten ze door op het dak van de wagon. `s Nachts was het zo koud dat het kleine beetje water bevroor dat ze bij zich hadden.