Kritiek Kamer op militaire steun van RMS

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over geld van de Zuid-Molukse regering in ballingschap waarmee lokale verzetsgroepen op Ambon vermoedelijk wapens aanschaffen.

Gisteren lekte een brief van april vorig jaar uit van de hand van F. Tutuhatunewa, president van de RMS-regering, aan vier verzetsgroepen op de Molukken. Hij riep hen op zich onder één commando te scharen ,,om het vaderland te beschermen''. De verzetsgroepen willen vooral de komst van nieuwe moslim-migranten uit andere delen van Indonesië naar de Molukken tegengaan.

Uit de uitgelekte papieren blijkt voorts dat ten minste één van de groepen geldelijke steun uit Nederland gebruikte voor de aankoop van wapens en munitie. In een gesprek met het Algemeen Dagblad bevestigt Tutuhatunewa vandaag dat er nog altijd geld van de RMS naar de groepen gaat. ,,Ik durf het best te vergelijken met de Nederlanders in bezettingstijd'', aldus Tutuhatunewa. ,,Die wilde je toch ook niet met proppenschieters helpen?'' Hij onderstreept overigens dat de RMS zelf geen wapens naar de Molukken stuurt.

Het openbaar ministerie kon vanmorgen nog niet zeggen of er tot vervolging zou worden overgegaan in de zaak. Een woordvoerster verklaarde dat het in sommige gevallen strafbaar kan zijn geld te geven aan zulke gewapende groepen, wanneer de gever zich ervan bewust is dat het geld voor wapens wordt aangewend.

Het Kamerlid Hoekema (D66) kondigde aan dat hij samen met zijn collega Halsema (GroenLinks) vragen zou stellen aan het kabinet over de kwestie. Volgens hem wijst veel erop dat de verzetsgroepen de steun van de RMS gebruikten voor de aanschaf van wapens. ,,Daar heb ik moeite mee.''

Het PvdA-Kamerlid Koenders noemde de uitlatingen van Tutuhatunewa ,,laakbaar'', omdat die een escalerend effect kunnen hebben op de toch al gespannen situatie.