Koerswinsten technologie na optimisme VS

De technologie- en telecomfondsen wonnen vanochtend op de Amsterdamse beurs. Vooral producent van chipmachines ASML wist beleggers tevreden te stellen met de garantie dat er nog geen grote orders afgezegd zijn. Gisteren meldde een gezaghebbende website nog dat chipfabrikant Intel orders, die eerder uitgesteld waren, af zou gaan zeggen. Bestuursvoorzitter Doug Dunn van ASML sprak tegen tot op heden afzeggingen ontvangen te hebben.

Philips, dat een belang heeft in ASML, steeg mee. Het elektronicaconcern steeg met 2,8 procent naar 33,49 euro. Ook telecomconcern KPN kon een flinke koersstijging bijboeken. KPN steeg met 3,1 procent naar 5,55 euro. KPNQwest, waarin KPN een deelneming heeft, won zelfs 4,8 procent.

De positieve stemming werd veroorzaakt door de technologiebeurs Nasdaq, die gisteren met 2 procent hoger sloot. Chipfondsen stalen daar gisteren de show, nadat de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch een positieve analyse uitbracht over de toekomst van de sector.

In Nederland deed Koninklijke Olie het vanochtend minder goed. Tegen het middaguur was het fonds 65,80 euro waard. Dat is een verlies van 1,56 procent. In aanloop naar de cijfers die om elf uur gepresenteerd werden, noteerden de 'Olies' nog een winst van bijna 0,5 procent.

Beleggers reageerden vooral op Shells voorzichtige houding tegenover de toekomstige marges bij de raffinage. De koers van zwaargewicht Koninklijke Olie drukte de stemming van de AEX-index, de graadmeter van de beurs, enigszins. De index klom tot de bekendmaking van de cijfers van Shell gestaag omhoog, maar bleef vervolgens steken op 556 punten. Dat was nog altijd 0,8 procent hoger dan de slotkoers van gisteren.

Beleggers reageerden negatief op de tegenvallende halfjaarcijfers van Buhrmann. Het handelshuis verloor bij het begin van de handel bijna 13 procent, maar tegen twaalf uur bedroeg het verlies nog 1,3 procent op 8,87 euro. Begin maart stond het fonds nog op 33,90 euro.

Effectenhuis Van der Moolen maakte, net als Buhrmann, ook sterk dalende winstcijfers bekend. Het aandeel Van der Moolen won 3,9 procent tot 28,00 euro. Het fonds heeft de afgelopen maanden al sterk moeten inleveren. In februari stond het nog op 42,17 euro, vorige week werd het dieptepunt bereikt met 24,50 euro.

Net als onder de hoofdfondsen in de AEX-index, stonden ook de technologiefondsen in de Midkap op flinke koersstijgingen. Branchegenoten van ASML, ASMI en BESI, stegen met respectievelijk 4 en 12,7 procent. Ook uitzendorganisaties Vedior en Randstad stonden op winst. Vedior, dat gisteren cijfers presenteerde die boven verwachting waren, kon 0,8 procent bijboeken. Randstad maakt eind deze maand cijfers bekend, maar steeg al vast met Vedior mee, met een koerswinst van 2,6 procent.

Grote koersschommelingen zijn vanmorgen op de Europese beurzen uitgebleven. Met twee belangrijke rentebesluiten op komst begonnen de indices in Parijs en Frankfurt voorzichtig hoger, de FTSE-index in Londen iets lager.

Verwacht wordt dat vanmiddag zowel de Bank of England als de Europese Centrale Bank de uitkomsten van hun periodieke vergaderingen naar buiten brengen. In het algemeen gaan analisten ervan uit dat de centrale banken vasthouden aan de rentetarieven.