KINDERAGENDA

Eigen circus

Kinderklup `t Gabbertje en Meidenclub Babbels in Zwolle organiseren de Assendorper vakantieweek, die dit jaar in het teken van het circus staat. Alle kinderen mogen verkleed komen en mooie circusvoorstellingen opvoeren. De `week' telt drie dagen: maandag 6 aug. begint om 13.30u bij wijkcentrum De Enk (Enkstraat 67) een speurtocht die leidt naar brood bakken en pannenkoeken eten. Waar, dat blijft natuurlijk een verrassing. Woensdag 8 aug. kun je in het Azaleapark vanaf 14u ponyrijden en allerlei spelletjes doen, zoals stoepkrijten en koekhappen. En vrijdag 10 aug. om 14u wordt er een circuspiste gebouwd voor Het Eerste Assendorper Kindercircus op het Assendorperplein, waar je je kunstjes kunt laten zien. Er is ook een springkussen en volop popcorn, en aan het eind van de dag een Waterfestijn.

*Kosten: ƒ6 per middag of ƒ12,50 voor alle dagen (bij voorverkoop

ƒ 11,50) Inl Informatiepunt Assendorp, 038-4233000, bereikbaar ma-vr 13-17u.

Woestijnnacht

Een spannende vakantienacht beleven in de woestijn, gewoon in Nederland: dat kan op 4 augustus van 19-23u in het Het Bijbels Openluchtmuseum. In de museumnacht `Leven in de woestijn' sta je oog in oog met echte kamelen in een bedoeïenenkamp. In het kamp branden de vuren. Echte kamelen, schapen en ezels brengen de woestijnreizen van de bedoeïenen dichtbij. Droom weg bij het vuur en luister naar de spannende legenden van de verhalenverteller. Doe mee met de karavaanroute en maak een ritje op een echte kameel. Rust onderweg uit in de Karavanserai, een oosterse herberg, en eet en drink net als de bedoeïenen. Je kan ook meebouwen aan een zomerhut van palen en stro. De valkenier doet voor hoe hij met zijn valken jaagt en de bedoeïenen laten traditionele gebruiken zien: handen met henna beschilderen, wierook branden en raffia vlechten. Aan het eind van de avond krijgt iedereen een lampion om in optocht mee terug te lopen.

* Het Bijbels Openluchtmuseum, Profetenlaan 2, Heilig Landstichting (bij Nijmegen), dagelijks geopend van 9-17.30u. Op de dag van de museumnacht (4 aug van 19-23u) ook voor een gedeelte tussen 17.30 en 19u. Entree: ƒ15, kinderen tot 13 jaar ƒ7,50; lampion inbegrepen. Inl 024-3823110.

Poep

Kijken wat het verschil is tussen hondenpoep en vogelpoep, zelf met speciale schoenen ontdekken hoe mensen drollen probeerden te ontwijken toen er nog geen wc's bestonden en iedereen gewoon op straat poepte, aflezen aan poep wat je gegeten hebt. Dat kan in de tentoonstelling `Poepgoed' in Rotterdam. Je komt er alles te weten over hoe mensen en dieren poepen.

* Natuur- en Milieucentrum De Molenwei, Brammertstraat 10, Rotterdam. Open: dagelijks 9-16.30u. Inl 010-4953020.

Mooimaker

`De Mooimaker', een dame van het Openluchtmuseum die mensen en dieren mooier moet maken, is beroofd! Uit haar laboratorium zijn niet alleen de ingrediënten van crèmes, geurwatertjes en spiermachines gestolen, maar ook de recepten ervan. In een spannende speurtocht kun je met `de Mooimaker' op pad om alles wat gestolen is, op te sporen. Na afloop kan je in het laboratorium aan de slag om je eigen schoonheidsmiddeltjes te maken. Kinderen die deze hele maand augustus nog willen meedoen, kunnen zich bij een bezoek aan het museum bij de informatiebalie in het Entreepaviljoen opgeven. Deelname aan de speurtocht (een onderdeel van `Spiegeltje, spiegeltje...', de tentoonstelling over schoonheidsidealen in Nederland in de afgelopen vijftig jaar) is gratis.

Ook na de Mooimaker-speurtocht hoef je je niet te vervelen. Op het Kindererf van het Openluchtmuseum kun je ouderwetse karweitjes doen: water pompen, wassen met een wasbord en een nepkoe melken. Er is ook een ouderwetse speeltuin, en je kunt zelf papier maken in een papiermolen.

* Het Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. Open: dagelijks 10-17u, entree: tot 4 jaar gratis, 4-12 jaar ƒ15,50, vanaf 13 jaar ƒ23,25. Inl 026-3576111 of www.openluchtmuseum.nl.