Huisarts met apotheek schrijft meer recepten uit

Huisartsen met een eigen apotheek schrijven zo'n 10 procent meer medicijnen voor dan hun collega's zonder apotheek op het platteland. Daarmee lopen de ongeveer 640 Nederlandse apotheekhoudende huisartsen in de pas met de apotheekhoudende huisartsen in het buitenland. Dat meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen vandaag in het Pharmaceutisch Weekblad. De Landelijke Huisartsenvereniging meent dat apotheekhoudende huisartsen goedkoper werken. Maar volgens het SFK geldt dit alleen als de apotheekhoudende huisartsen worden vergeleken met álle Nederlandse huisartsen. Omdat verreweg de meeste huisartsen met een apotheek op het platteland zijn gevestigd, waar zo'n 8 procent minder medicijnen wordt voorgeschreven dan in de stedelijke gebieden, heeft het SFK hun voorschrijfgedrag met van hun plattelandscollega's vergeleken.