HIER & DAAR

Boekenmarkt

Deventer staat 5 augustus in het teken van de - inmiddels beroemde - Boekenmarkt, met in totaal zes kilometer kramen, bemand door 350 boekverkopers. De meeste handelaren hebben zich toegelegd op een bepaald thema: kinderboeken, autoboeken of boeken over spirituele onderwerpen. Tijdens de Boekenmarkt zijn er optredens van straatartiesten en musici. De avond ervoor heeft poëziefestival `Het Tuinfeest' plaats in de tuinen rondom Theater Bouwkunde.

*Boekenmarkt Deventer, IJsselkade en binnenstad. Zo 5 aug 10-18u. Inl (VVV) 0900-3535355. Inl Het Tuinfeest 0570-614075

Kunst & Antiek

In Knokke wordt op 4 augustus de Internationale Kunst & Antiekbeurs `Art Nocturne' gehouden. Er zijn ruim vijftig standhouders uit heel Europa met hun collecties: meubels, schilderijen juwelen, klokken, maar ook hedendaagse kunst. De geschiedenis van het strandleven van Knokke wordt uitgebeeld in een thema-expositie met affiches vanaf 1900.

*Art Nocturne Knocke, Cultureel Centrum Scharpoord, Meerlaan 32, Knokke-Heist. Za 4 t/m wo 15 aug van 17-23u. Entree 300 Bef ( 16,40). Tot 12 jr gratis.

Inl 032-50354007.

Art deco in Kampen

In Kampen is een wandeling uitgezet langs Jugendstil en Art deco. Aanleiding is de expositie `Magie in Jugendstil en Art Deco' in het Kamper Museum. In de stad zijn circa vijftig monumenten te vinden uit de periode 1895-1940.

*De wandelroute ( 3,50) is verkrijgbaar bij het Stedelijk Museum Kampen, Oudestraat 158, Kampen. Inl 038-3317361

Balgzand

Balgzand is een niet vrij toegankelijk natuurgebied in de kop van Noord-Holland. Het is een stukje Waddenzee van 6.000 hectare en vormt met alle schorren en slikken een onmisbaar onderdeel van het vogelleven in Europa. Duizenden sterns, bergeenden, steltlopers en rotganzen komen hier om te broeden, te eten en uit te rusten. Op 5 augustus organiseert Het Noord-Hollands Landschap in samenwerking met o.a. de Waddenvereniging en de Vogelwerkgroep Den Helder een Open Dag. Bezoekers kunnen die speciale geur van het wad opsnuiven en oa lepelaars met hun jongen bespieden. De kinderen mogen met een schepnetje achter platvisjes en garnalen aan.

*Open Dag Balgzand. Zo 5 aug van 9-16u. Natuurinformatiecentrum 't Kuitje. Industrieterrein Oostoever te Den Helder. Borden aan de weg langs het Noordhollands kanaal verwijzen naar dit industrieterrein. Op het terrein 2 km doorrijden en 50 m voor de marinewerf rechtsaf slaan.

Inl 0251-362762

Buitendag

Sport was vroeger voorbehouden aan mensen uit de betere kringen. Op de gronden rondom landhuizen en kastelen hielden edellieden zich onledig met schermen, croquet of de valkenjacht. De grachten en grote vijvers werden soms gebruikt om op te spelevaren. Op Kasteel Amerongen wordt 5 augustus een Buitendag georganiseerd waar de bezoekers uitleg krijgen over deze sporten. Er worden o.m. schermwedstrijden gehouden en iedereen mag zelf een balletje putten, rijden op een vélocipède of een handboog hanteren.

*Buitendag 5 aug 11-17u. Kasteel Amerongen, Drostestraat 20, Amerongen. Entree ƒ15 kind ƒ10, Inl 0343-454212

Romeinen

Themapark Archeon in Alphen aan den Rijn wordt van 4 t/m 12 augustus bezet door een legioen Romeinen. Negen dagen lang geven ze demonstraties en shows die een beeld geven van het leven in de provincies van het Romeinse Rijk. Er wordt gevochten, er is een modeshow, een optreden van gladiatoren, redenaars houden toespraken en verschillende handwerks- lieden zijn aan het werk.

*4 t/m 12 aug Romeins festival in Archeon, Archeonlaan 1, Alphen aan den Rijn. Open: 10-17u. Toegang: volw ƒ26,50, 65+ ƒ22,50, 4 t/m 12 jr ƒ18,50. Parkeren ƒ8,50. Inl 0172-447744 en www.archeon.nl

Tuin van Spaensweerd

Voor de laatste maal dit jaar zijn de tuinen rond de historische buitenplaats Spaensweerd in Brummen (Gld) op 4 en 5 aug geopend. Te zien zijn grote zomerborders, taxus- en buxusfiguren (sommige ruim honderd jaar oud), monumentale bomen en vergezichten over het uiterwaardenlandschap in de richting van Bronkhorst, waar ook drie tuinen geopend zijn.

*Buitenplaats Spaensweerd, 4 en 5 aug 11-17u. Bronkhorsterweg 18, Brummen.

Inl 0575-561104