Fennesz

Wat doet een titel met de beleving van muziek? Zeker bij instrumentale muziek biedt de titel vaak het enige aanknopingspunt voor een interpretatie, als dat bij die kunstvorm tenminste al enige zin heeft. Het moet aan de titel liggen dat de cd en vooral het nummer `Endless Summer' beelden oproepen van een weids landschap dat een dag lang heeft liggen blakeren in de hete, loom makende zon.

Of is het toch de beeldende kracht in de muziek van Christian Fennesz? Deze Weense muzikant is van oorsprong gitarist, een ambacht dat ook op deze plaat terug te horen valt. Maar daarnaast maakt hij deel uit van het groeiende legioen `laptop-componisten', die dankbaar gebruik maken van de artistieke mogelijkheden die in de voortschrijdende computertechnologie verscholen liggen.

Juist in de combinatie van deze twee oriëntaties ligt het drama van bijvoorbeeld het titelnummer: zachtjes getokkelde akoestische gitaarakkoorden tegen een achtergrond van grillige, hypnotiserende elektronische geluiden. Ook in andere nummers worden simpele, herhalende en beelschone melodieën gebed in intrigerend gepruttel uit de laptop, dat schijnbaar toevallig naar de oppervlakte komen drijven.

In deze toevalsfactor schuilt een interessante link met de geïmproviseerde muziek, waar dit soort experimenten dan ook met welwillende interesse worden ontvangen. Endless Summer is een prachtig en verrassend toegankelijk verslag van deze wederzijdse kruisbestuiving – en daarom wellicht een belangrijke plaat.

Fennesz: Endless Summer (Mego 035) distr. Lowlands

    • Jacob Haagsma