Duane Eubanks

Trompettist Duane Eubanks is een gelovige, het band-concept is zijn evangelie. Eubanks geeft al zijn energie aan het bij elkaar houden en perfectioneren van zijn sextet. Zijn nieuwe album Second Take bewijst dat dit een vruchtbare aanpak is. Slechts weinig Amerikaanse gezelschappen kunnen tippen aan de hechtheid van dit zestal, in ieder geval niet zonder aan rauwe energie in te leveren. Want dat is wat Eubanks groep zo aantrekkelijk maakt: rafels.

In de ritmesectie is het vooral drummer Ralph Peterson die voor de peper zorgt. En ook in de frontline is geen zwakke plek te vinden. Robin Eubanks, Duane's oudere trombone spelende broer, laat het hem typerende ronde, af en toe wat slepende geluid horen. Saxofonist J.D. Allen kan zowel lyrisch twinkeleren als grommen en `honken'.

De leider zelf modelleert zijn spel naar eigen zeggen naar Miles Davis en Lee Morgan, van wie hij ook een nummer tussen zijn eigen werk heeft gezet. Maar Eubanks toon is minder gezandstraald dan die van Davis, zijn spel minder rap dan Morgans. Hij komt vooral goed tot zijn recht in korte solo's in mid-tempo stukken. Maar zijn ware talent ligt in het vermogen alle neuzen een kant op te zetten.

Duane Eubanks: Second Take (TCB, 20602) Distr Challenge.

    • Edo Dijksterhuis