Deutsche Bank moet bezuinigen

De resultaten van Deutsche Bank gaan met een noodgang naar beneden. De operationele winst in het tweede kwartaal bedroeg minder dan de helft van die in het eerste kwartaal. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de Duitse bank in de knoei zit. De omzet is met 14 procent gedaald, terwijl Deutsche de kosten slechts met een miezerige 1 procent heeft weten terug te brengen. En over een langere periode bezien is het beeld nog zorgwekkender. Op jaarbasis stijgen de kosten nog steeds.

De grootste boosdoener was nu eens niet de zakenbankdivisie, waar de kosten met 8 procent zijn teruggebracht. Het probleemgeval was deze keer de divisie voor consumentenzaken. De topman van Deutsche, Rolf Breuer, heeft zwaar in deze divisie geïnvesteerd en beloofd dat de winst daar dit jaar met 30 procent zou stijgen. Maar tot nu toe zijn alleen de kosten gestegen, terwijl de omzet in feite gedaald is. Het gevolg is dat de afdeling voor particuliere bankzaken in het tweede kwartaal quite heeft gespeeld en dat de afdeling voor vermogensbeheer een vernederd verlies heeft laten optekenen.

Het kan zijn dat de investeringen van Deutsche in de consumentendivisie noodzakelijk zijn en in de toekomst geld zullen opbrengen. Maar het onvermogen van Breuer om zijn woorden gestand te doen, tast zijn geloofwaardigheid aan en maakt hem vleugellam in het jaar voordat hij het roer overdraagt aan Josef Ackermann. En op de korte termijn wordt de winst van Deutsche gekortwiekt. De schattingen van analisten voor dit jaar lijken ongeveer 30 procent te hoog. Het zou allemaal niet zo erg zijn als Deutsche bereid was om in het tweede halfjaar flink in de kosten te hakken. Maar totdat zeker is wat Deutsche van plan is, zal de koers blijven kwakkelen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld