Crimineel glazenwassen `gewoon'

Het openbaar ministerie in Den Haag heeft vanmorgen tweeëneenhalf jaar celstraf geëist tegen een 34-jarige glazenwasser wegens belastingfraude, het leveren van tweeduizend xtc-pillen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De criminele organisatie zou bestaan uit een groep die in Den Haag straten aan glazenwassers `verpacht'. Wie in een bepaalde straat glazen zou willen wassen, zou daarvoor ongeveer eenderde van de opbrengst moeten betalen aan de `verpachter'.

De man erkende dat hij hier aan meedeed, en dat hij later in Zutphen ook zelf straten verpachtte. ,,Dat is gewoon zo in de glazenwasserij.'' Op de vraag van de rechter of hij dit ook zou doen als hij een loodgieter was, zei hij dat het in de glazenwassersbranche heel gebruikelijk is.

De man bekende vanmorgen alles. Hij zei dat hij onder druk stond van woekeraars, die geld van hem eisten. Dat was de reden waarom het grootste deel van de inkomsten van zijn bedrijf niet aan de belasting werd opgegeven, zo zei hij.