Blatter: `Meer aan de hand met Davids'

Joseph Blatter, voorzitter van de FIFA, heeft gisteren in Amsterdam gezegd dat het in de dopingzaak van de Nederlandse voetballer Edgar Davids ,,niet alleen om een te hoge waarde van nandrolon gaat''.

Blatter was gisteren in Nederland om namens de FIFA een sponsorcontract met Philips te ondertekenen.

Davids, vice-aanvoerder van het Nederlands elftal, is op 4 maart op doping gecontroleerd na de wedstrijd die Juventus tegen Udinese speelde. Hij was kort daarvoor uitgekomen voor het Nederlands elftal. Uit de testen zou zijn gebleken dat de middenvelder een te hoge waarde nandrolon in zijn bloed had. Davids kreeg daarop door de Italiaanse bond een voorlopige schorsing opgelegd. De FIFA nam kort voor de interland EstlandNederland de schorsing over.

Volgens Blatter zou nu uit een onderzoek van de Italiaanse bond zijn gebleken dat de speler naast nandrolon ook nog andere verboden stoffen in zijn bloed had. ,,Ik denk dat het niet alleen om nandrolon gaat. Het gaat ook om iets anders. Maar ik kan hier verder nu geen details over geven'', zei Blatter gisteren.

De bekendmaking van resultaten uit aanvullend onderzoek wordt morgen verwacht. Op korte termijn volgt een uitspraak. Blatter: ,,Het rapport moet uitvoerig bestudeerd worden, voor conclusies kunnen worden getrokken. Ik wil daarop niet vooruitlopen.''

Robert Geerlings, de advocaat van Davids, was bijzonder ontstemd over de uitlatingen van de hoogste voetbalbestuurder. Geerlings: ,,Ik vind dit van een zeer bedenkelijk niveau. Het is bovendien absoluut niet waar.''

De raadsman van Davids kwam gisteren wel met een nieuwe theorie. ,,We hebben een homeopatisch drankje, dat Davids voorgeschreven heeft gekregen van een arts, laten onderzoeken. Het lijkt erop dat daarin een stof heeft gezeten, die een positieve test kan opleveren als ware het nandrolon.''

De beroepscommissie van de Europese voetbalunie (UEFA) heeft de schorsing van Frank de Boer vorige week vrijdag met terugwerkende kracht gereduceerd van één jaar tot tweeëneenhalve maand.

De Boer werd op 14 juni geschorst, omdat hij bij een dopingtest half maart was betrapt op het gebruik van nandrolon.

De beroepscommissie gaf aan dat de verboden stoffen in de urine van de verdediger zeer waarschijnlijk waren veroorzaakt door een vervuild voedingssupplement. Daarmee stelde de commissie vast, dat er geen sprake is geweest van bewust dopegebruik.